Wpis z mikrobloga

Milei zrobił dokładnie ten sam błąd co Leszke u nas w latach 90 i dlatego po nim do władzy dojdą albo socjaliści, albo again peroniści.
Zamiast najpierw obniżyć podatki, zrobić kompletną defiskalizację Argentyny, by dopiero po napełnieniu przez ludzi kieszeni dla równowagi sprywatyzować, co robi? To co u nas leszke przez co ludzie żyją gorzej, a to się odbije na bank w kolejnej kadencji ludźmi z innymi pomysłami. Szczerze? I dobrze, trzeba nauczyć balcerów 2.0 nauczyć, że wolnego rynku nie wprowadza się metodami szoku, więc gówna pod kątem przełożenia na dobrobyt. Zawsze powtarzany ten sam błąd i potem kwik, że ludzie głosują na socjalistów. Piszę to jako libek.
Pseudoleszkowe reformy to jak eutanazja krzesłem elektrycznym przy leczeniu nowotworu i zamiast cudu ozdrowienia zamiast umierającego mamy denata na miejscu. Milei, idź wymodeluj czuprynę u barbera, ogól bokobrody jak elvis z aspergerem i zjedz snickersa

#libertarianizm #antykapitalizm #ekonomia
Jarkendarion - Milei zrobił dokładnie ten sam błąd co Leszke u nas w latach 90 i dlat...

źródło: Zrzut ekranu 2025-10-31 073139

Pobierz
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 160
@Jarkendarion wolny rynek nie dziala, bo oznacza dobrobyt tylko dla tego 1% populacji, ktory ma środki. Reszta bieduje.

USA swój najwiekszy rozwoj miało gdy podatki byly wysokie dla bogaczy, bo nie pozwalały im oderwać sie od reszty społeczeństwa, przez co awans społeczny był możliwy, a odmiana losu byla możliwa. Na wolnym rynku nie
  • Odpowiedz
  • 4
@Hrjk: Częściowo się zgadzam. Jednak wolny rynek z decentralizacją, brakiem patentów przy istniejących jednoosobowych firmach freelancerów to byłby koszmar dla korporacji i monopoli, które budują swoją potęgę na braku wolnego rynku w postaci kontrekonomii.
Np w czasach oświecenia mieliśmy konflikt wolny rynek vs feudalizm. I ta pierwsza opcja była ludzka a druga była potworem (dlatego konfederacji i brauniarzom knaga w wiadomo co za popieranie monarchii)
  • Odpowiedz
@Hrjk wolny rynek dziala doskonale.

I mimo wad jest najlepszym systemem jako takim. Bo dziala.

Problem w tym, ze ludzie uwierzyli narracji ze wszystko jest dla wszystkich.
A to z kolei prowadzi do roszczeniowych postaw i oczekiwan oderwanych od realiow
  • Odpowiedz
Szczerze? I dobrze, trzeba nauczyć balcerów 2.0 nauczyć, że wolnego rynku nie wprowadza się metodami szoku, więc gówna pod kątem przełożenia na dobrobyt.

@Jarkendarion: Nie uda się. Milei r------e Argentynę. Przyjdzie ktoś może w końcu ogarnięty, posprząta, zrobi dobre reformy i będzie się żyło jako tako. To później ludzie będą mówili, że bez Mileiego to by się nie udało i to on jest ojcem sukcesu xd
  • Odpowiedz
  • 20
@zetisdead pkb xD

Jak ja zlece koledze wykopanie rowu za 100 zł, a potem on mi zleci zaspanie go za 100 zł, to dolozylismy 200 zł do pkb. Ile sie wzbogacilismy na tej transakcji?

Realnym wskaźnikiem mogłyby byc srednie dochody ludzi.

A co tu sie stanęło w latach 60 i 70?
Hrjk - @zetisdead pkb xD

Jak ja zlece koledze wykopanie rowu za 100 zł, a potem on m...

źródło: temp_file1598084254876128635

Pobierz
  • Odpowiedz
Jak ja zlece koledze wykopanie rowu za 100 zł, a potem on mi zleci zaspanie go za 100 zł, to dolozylismy 200 zł do pkb.

@Hrjk: i przy każdej czynności zapłaciłeś podatek dochodowy, więc powinieneś się cieszyć, że budżet się wzbogacił.
W końcu wysokie podatki to dobrobyt, prawda?
  • Odpowiedz
  • 16
@zetisdead oczywiście, tak jak kazdy przedsiebiorca. PKB rosnie, kraj sie rozwija? Ale spokojnie, wpisze sie w koszty łopatę i obiad regeneracyjny i wykaże stratę. No chyba ze robi sie na UoP, a nie jest sie właścicielem łopaty. To wtedy najlepiej nie robic nic.

A jak nie bedzie rowu do wykopania? To trzeba poprosić państwo by cos mi ogarnęło - jak prawdziwy przedsiębiorca.
  • Odpowiedz
  • 17
@jerry-snow ale ja sie zgodzę ze dziala bardzo dobrze. Ale dla małej grupy ludzi - posiadających znaczny majątek i mogacych inwestować. Dla całej reszty to wstep do niewolnictwa. Fakt, niektórym sie poszczęści i zmienią, innym mniej i ich biznes zbankrutuje.

Ale nie bez powodu w USA przy korycie sa ciągle te same rodziny. W Polsce jeszcze moze sie cos pozmieniać i potasować, ale powoli tworzy się i nasza oligarchia, zespół ludzi
  • Odpowiedz
Przyjdzie ktoś może w końcu ogarnięty, posprząta, zrobi dobre reformy i będzie się żyło jako tako.

@Logika_wykopu: Tylko tacy już ogarnięci już byli w Argentynie i nic. Akurat Milei ma ułatwione zadanie bo wiele gorzej już nie może być i kilka z jego reform zadziałało w przeciwieństwie do tych umiarkowanych polityków wcześniej. To już taki stan rozkładu gospodarki, że terapia wstrząsowa mogła tylko pomóc, a nie jestem fanem jego metod,
  • Odpowiedz
@Hrjk wolny rynek to nie tylko inwestowanie dla bogatych.

To caly mechanizm, dzieki ktoremu ludziom zyje sie w miare dobrze.

Zauwaz, ze dzieki wolnemu rynkowi i ci slabiej sytuowani zaspakajaja swoje potrzeby.
  • Odpowiedz
Dzieki wolnemu rynkowi zaspakajasz swoje potrzeby konsumpcyjne bez zadnego problemu.

@jerry-snow: Jeżeli mówisz o nowym iphonie, konsoli i netflixie to zgadza się. Jezeli mówisz o mieszkaniu i opiece zdrowotnej to tak średnio
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz postrzeganie wolnego rynku jedynie poprzez smieciowego kitku, miliarderow etc jest nieporozumieniem.

Mimo wad wolny rynek ma pewna istotna zalete. Dziala.

A dziala glownie (lecz nie jedynie) dzieki temu, ze opiera sie na prostych zasadach.

Paradoksalnie haslo ukute przez bożyszcze komuchow 'kto nie pracuje, ten nie je' ma jak najbardziej odniesienie w systemie wolnorynkowym( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 16
@jerry-snow no nie. Bo wolny rynek dąży do konsolidacji majątku. Tak jak "każdy może przecież kupić dach nad głową według swoich możliwości" - tylko jeden bedzie miał wille z basenem i kortem tenisowym, a drugi busa zapakowanego na ulicy albo namiot w krzakach obok fabryki. Jeszcze niedawno za pensje mogl kupic sobie domek na przedmieściach, ale ceny poszły w górę nieporównywalnie do wzrostu płac, wiec stać go tylko na koczowniczy tryb
  • Odpowiedz