Aktywne Wpisy

tesknilam_ +240
Nauczyciele często powtarzali, że w dorosłym życiu będzie nam brakować szkoły i życia bez obowiązków. No i tak powiem szczerze, że już to dorosłe życie, mimo że trudne, jest i tak lepsze dla mnie niż katorga którą przeżywałam w podstawówce czy w LO.
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #

ogurkiszony75 +305
źródło: temp_file6364110403219876580
Pobierz

Zamiast najpierw obniżyć podatki, zrobić kompletną defiskalizację Argentyny, by dopiero po napełnieniu przez ludzi kieszeni dla równowagi sprywatyzować, co robi? To co u nas leszke przez co ludzie żyją gorzej, a to się odbije na bank w kolejnej kadencji ludźmi z innymi pomysłami. Szczerze? I dobrze, trzeba nauczyć balcerów 2.0 nauczyć, że wolnego rynku nie wprowadza się metodami szoku, więc gówna pod kątem przełożenia na dobrobyt. Zawsze powtarzany ten sam błąd i potem kwik, że ludzie głosują na socjalistów. Piszę to jako libek.
Pseudoleszkowe reformy to jak eutanazja krzesłem elektrycznym przy leczeniu nowotworu i zamiast cudu ozdrowienia zamiast umierającego mamy denata na miejscu. Milei, idź wymodeluj czuprynę u barbera, ogól bokobrody jak elvis z aspergerem i zjedz snickersa
#libertarianizm #antykapitalizm #ekonomia
źródło: Zrzut ekranu 2025-10-31 073139
PobierzUSA swój najwiekszy rozwoj miało gdy podatki byly wysokie dla bogaczy, bo nie pozwalały im oderwać sie od reszty społeczeństwa, przez co awans społeczny był możliwy, a odmiana losu byla możliwa. Na wolnym rynku nie
Np w czasach oświecenia mieliśmy konflikt wolny rynek vs feudalizm. I ta pierwsza opcja była ludzka a druga była potworem (dlatego konfederacji i brauniarzom knaga w wiadomo co za popieranie monarchii)
I mimo wad jest najlepszym systemem jako takim. Bo dziala.
Problem w tym, ze ludzie uwierzyli narracji ze wszystko jest dla wszystkich.
A to z kolei prowadzi do roszczeniowych postaw i oczekiwan oderwanych od realiow
@Jarkendarion: Nie uda się. Milei r------e Argentynę. Przyjdzie ktoś może w końcu ogarnięty, posprząta, zrobi dobre reformy i będzie się żyło jako tako. To później ludzie będą mówili, że bez Mileiego to by się nie udało i to on jest ojcem sukcesu xd
@Hrjk: tymczasem rzeczywistość:
źródło: IB-tax-and-growth-fig-2-1080x763
PobierzWolny rynek działa po prostu zaakceptuj swoją biede, nie każdy może być tym 0.1% następnym razem lepiej wybierz sobie rodzine lewaku
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzJak ja zlece koledze wykopanie rowu za 100 zł, a potem on mi zleci zaspanie go za 100 zł, to dolozylismy 200 zł do pkb. Ile sie wzbogacilismy na tej transakcji?
Realnym wskaźnikiem mogłyby byc srednie dochody ludzi.
A co tu sie stanęło w latach 60 i 70?
źródło: temp_file1598084254876128635
Pobierzźródło: temp_file2637755004047035799
Pobierz@Hrjk: i przy każdej czynności zapłaciłeś podatek dochodowy, więc powinieneś się cieszyć, że budżet się wzbogacił.
W końcu wysokie podatki to dobrobyt, prawda?
A jak nie bedzie rowu do wykopania? To trzeba poprosić państwo by cos mi ogarnęło - jak prawdziwy przedsiębiorca.
Ale nie bez powodu w USA przy korycie sa ciągle te same rodziny. W Polsce jeszcze moze sie cos pozmieniać i potasować, ale powoli tworzy się i nasza oligarchia, zespół ludzi
@Logika_wykopu: Tylko tacy już ogarnięci już byli w Argentynie i nic. Akurat Milei ma ułatwione zadanie bo wiele gorzej już nie może być i kilka z jego reform zadziałało w przeciwieństwie do tych umiarkowanych polityków wcześniej. To już taki stan rozkładu gospodarki, że terapia wstrząsowa mogła tylko pomóc, a nie jestem fanem jego metod,
To caly mechanizm, dzieki ktoremu ludziom zyje sie w miare dobrze.
Zauwaz, ze dzieki wolnemu rynkowi i ci slabiej sytuowani zaspakajaja swoje potrzeby.
@jerry-snow: Jeżeli mówisz o nowym iphonie, konsoli i netflixie to zgadza się. Jezeli mówisz o mieszkaniu i opiece zdrowotnej to tak średnio
Wlasnie dzieki wolnemu rynkowi masz alternatywne rozwiazania.
Ale jak pisalem wyzej, nie jest to system wolny od wad.
Mimo wad wolny rynek ma pewna istotna zalete. Dziala.
A dziala glownie (lecz nie jedynie) dzieki temu, ze opiera sie na prostych zasadach.
Paradoksalnie haslo ukute przez bożyszcze komuchow 'kto nie pracuje, ten nie je' ma jak najbardziej odniesienie w systemie wolnorynkowym( ͡º ͜ʖ͡º)