Wpis z mikrobloga

#notariusz #prawo #nieruchomosci

Hej jest rodzinka która ma duza działkę , w księdze są udziały rozbite na 4 osoby.

Wystawili na sprzedaż że można kupić fragment , oni robią podział i potem sprzedaż.

Koleś do mnie mówi o umowie przedwstępnej z zaliczka.

Pytanie czy jest w ogóle jakas forma umowy prawnej po której ja mu mogę zrobić zaliczkę i spać spokojnie że on to podzieli a nie zniknie ?

Czy mam mu powiedzieć że podpisze tylko umowę gdzie zobowiązuje się do zakupu jak on to podzieli ?

Czy w ogóle się w to nie bawić ?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@KrowkaAtomowka w sumie to sam sobie odpowiem : „Chętnie kupię ten fragment po podziale, ale dopóki nie będzie wydzielonej działki i nowej księgi, mogę podpisać tylko umowę rezerwacyjną bez wpłaty, albo przedwstępną u notariusza z depozytem. Nie dam zaliczki do ręki przed formalnym podziałem, bo to nie daje mi żadnej ochrony.
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: i to brzmi najzdrowiej. Ewentualnie bierz numer działki i sam zapytaj w UG czy jest możliwość wykonania podziału i sprawdź MPZT, czy to się kwalifikuje jako budowlane po ostatnich zmianach.

Facet się tak zdziwł, jak się okazało, że sprawdziłam działkę i się nie dałam naciągnąć na zakup "u notariusza jak za rolną, a reszta pod stołem, bo to sobie przekształcicie z palcem w nosie w budowlaną"
  • Odpowiedz
Pytanie czy jest w ogóle jakas forma umowy prawnej po której ja mu mogę zrobić zaliczkę i spać spokojnie że on to podzieli a nie zniknie ?

umowa przedwstępna z zaliczką/zadatkiem

Czy mam mu powiedzieć że podpisze tylko umowę gdzie zobowiązuje się do zakupu jak on to podzieli ?

@KrowkaAtomowka: właśnie na tym mniej więcej będzie polegała ta umowa. Kwestia tylko szczegółowych zapisów.
  • Odpowiedz
@Adams_GA:

umowa przedwstępna z zaliczką/zadatkiem

mowisz o umowie cywilnej ? i co mi da ta umowa poza rozszczeniem o zwrot zaliczki ktora musial bym samemu egzekowac ?

w porownaniu do umowy notarialnej z zaliczka w postaci depozytu ktora ma zapisane ze typ ma np 6 miesiecy na podzial działki to ja spie calkowicie spokojnie.
  • Odpowiedz
mowisz o umowie cywilnej ? i co mi da ta umowa poza rozszczeniem o zwrot zaliczki ktora musial bym samemu egzekowac ?

@KrowkaAtomowka: a umowa przedwstępna zawarta u notariusza to nie umowa cywilna? Ciekawa koncepcja.

w porownaniu do umowy notarialnej z zaliczka w postaci depozytu ktora ma zapisane ze typ ma np 6 miesiecy na podzial działki to ja spie calkowicie spokojnie.

a co napisałem? "Kwestia tylko szczegółowych zapisów.".
  • Odpowiedz