Wpis z mikrobloga

via Wykop
  • 0
@EnderWiggin: herbata wybrana tak, żeby każdy mógł i mu smakowała. Jednak zielona ma sporo kofeiny, wolałabym nie poić nią dzieci. Do tego ja za zieloną nie przepadam. Mój chłop nie lubi znowu białej, a taką wypiłyby ze mną dzieciaki. Dlatego parzymy różne rodzaje czarnej - przeważnie mieszanki owocowe, które lubią wszyscy.
A z żeliwnego nigdy nie piłam herbaty. Wpływa to jakoś na smak?
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@EnderWiggin: porcelana fajnie trzyma. Za to mniejsze czarki do picia szybciej studzą, więc popijasz w dobrej temperaturze, a dolewasz cieplejsze
  • Odpowiedz
@moll: Dokładnie tak - czarki małe, żeby zawsze pić gorącą i świeżo zaparzoną (przynajmniej według prawideł gong fu, gdzie czarki najpierw przelewa się gorącą wodą, aby trzymały temperaturę naparu). Wspaniały rytuał - zaparzasz wielokrotnie w małym gaiwanie/czajniczku, więc zawsze jest świeża.

Jak chcesz niską zawartość kofeiny to polecam na próbę kilkuletnią fermentowaną pu-erh w liściach, pijam taką do samego końca dnia i nie ma problemu. Plus parzy się niemalże przelewowo,
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Shanheavell: aliexpress albo temu - uchwyt jest badziewny (taka przeplotka jak tworzywo do siatek na zakupy w PRL), ale elastyczny i zdejmowany do mycia całej reszty. Był jeszcze sznureczek do mocowania pokrywki (zbędny), ale dzieciarnia zabrała. Ręczniczek i ten pas do mocowania pokrywki dokupiłam sobie oddzielnie, ale bez tego też da radę

tu link do aukcji, z której brałam zestaw
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Shanheavell: nie wiedziałam, że mają coś w podobnej estetyce. Jak coś to szukaj u Chińczyka, może wyhaczysz coś jeszcze. Ewentualnie, jak szukasz zastawy, a chcesz taniej, nie przeszkadzają Ci końcówki serii to sprawdź sobie nakrywamy.pl - kupiłam sobie tam trochę pojedynczych sztuk pod zdjęcia na bloga, ale wyprzedają też czasem większe zestawy
  • Odpowiedz
@moll: Z polskich ofert niestety nic konkretnego nie polecę, bo od jakiegoś czasu polegam na imporcie własnym z Chin i przywożę w formie całych sprasowanych "cake'ów" (aktualnie piję Zhujing Dianbao Ancient Tree jak poniżej). Bardzo wygodne są mini-tuo (zwykle po 4g) które są idealne na jednorazowy wsad.
khosis - @moll: Z polskich ofert niestety nic konkretnego nie polecę, bo od jakiegoś ...

źródło: PXL_20251031_092709207.MP

Pobierz
  • Odpowiedz