Wpis z mikrobloga

@zrzed: COP nie porównuje się do urządzeń zasilanych różnymi rodzajami energii, nie ma to żadnego sensu. Równie dobrze możesz porównywać spalanie roczne kotła 5 klasy ze spalaniem golfa 5.

Poza tym obrazek po lewej jest jakimiś czarami ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ciepłe powietrze zawsze naturalnie unosi się do góry, jest lżejsze (mniej gęste) od zimnego. Możesz mieć inne odczucie, bo wymiana ciepła między człowiekiem a podłogą
  • Odpowiedz
  • 0
@G06DbT: to ile sie załączył to inna kwestia, raczej pojemności cieplnej

dobre porównanie to np kominek z płaszczem i ile wystarczy ciepła przy grzaniu nim np 5 godzin

czyli np 4
  • Odpowiedz
@zrzed wszystko sie zgadza ale ogrzewanie bez sprawnej wentylacji to grzyb i alerie.
Co ciekawe sprawna i regularnie serwisowana rekuperacja poradzi sobie z nawet z pyłkami na wiosnę.
  • Odpowiedz
  • 0
@0rdynus: a widzisz ale wentylacja działa grawitacyjnie nie na daromo kiedys kominy wentylacyjne dawali po bokach zwykłych

bez nagrzania, zapomnij o działaniu

a w zimę jak masz jeszcze dach, poddasze ze zbiorczą wentylacja na spadku dachu i nie dogrzejesz np kominkiem to wentylacja zabiera ciepło
  • Odpowiedz
@zrzed wiesz co ja gdzieś ostatnio łaziłem po jakiejś małej kotłowni gdzie mieli zawór trójdrożny.
Grzanie bylo z tradycyjnego kotła gazowego plus koza z płaszczem wodnym a obieg był podzielony na grzejniki i podłogowkę. Wszystko ogarniete, podłogowka na 26 a grzejniki na 55
  • Odpowiedz
@EvilRogue jak mowimy o kotle na opał stały to fundamentalną kwestią jest by nauczyć sie rozpalać od góry. Ja przez ponad 20 lat rozpalałem od dołu aż ktoś mi podpowiedziałni tak zostało. Ten sam kocioł praktycznie żadnego dymu. Kominiarz odrazu widział zmianę w sposobie rozpalania.
  • Odpowiedz
50 stopni minimum to jest na kotle na ekogroszek,

@EvilRogue: za mało, zawory zabezpieczenia powrotu (np avt) (przeciwdziałania skraplaniu się wewnątrz kotła) produkuje się na 55 stopni, sam kocioł musi być nastawiony na więcej. Tylko każdy normlany człowiek nawet przy instalacji grzejnikowej dokłada zawór mieszający co by na grzejniki wrzątku nie puszczać.
  • Odpowiedz