Aktywne Wpisy

hotshops_pl +1130
Hej #wykop, tak jak obiecaliśmy z okazji Black Friday robimy #rozdajo
Dzisiaj polecimy na grubo i rozdajemy:
Smartwatch Amazfit GTR 3
Portal z promocjami HotShops.pl to miejsce gdzie codziennie pojawią się promocje, kupony i okazje z przeróżnych sklepów! Tworzą nas użytkownicy - to oni dodają i oceniają
Dzisiaj polecimy na grubo i rozdajemy:
Smartwatch Amazfit GTR 3
Portal z promocjami HotShops.pl to miejsce gdzie codziennie pojawią się promocje, kupony i okazje z przeróżnych sklepów! Tworzą nas użytkownicy - to oni dodają i oceniają
źródło: rozdajo-amazfit-gtr-3
Pobierz
gonzo91 +67
#gielda
OKI oficjalnie ograniczone do GPW. Szykuje się gigapompa.
OKI oficjalnie ograniczone do GPW. Szykuje się gigapompa.
źródło: temp_file5637701514831927187
Pobierz

I tak sobie myślę, że dorastam do momentu w którym rozważam instalacje solarna z magazynowaniem. Tu pojawia się pytanie:
Mam bardzo małe zużycie prądu 6-7kwh na dobę. Jaka moc paneli potrzebuje by w zimowy dzień nawaliło mi prądu do baterii żeby uniezależnić się od PGE i czy bateria 10kwh nie będzie za mała? Jeżeli będzie za mała to dlaczego? Mam domek gospodarczy z dachem w odpowiednim kierunku, nasłoneczniony cały dzień, cienie drzewa nie padają na dach - nic nie zasłoni paneli.
Jestem w tym zielony, a moje kontakty ze specjalistami to jedynie Klara Sobieraj i podobne. Więc jak ktoś hehezkuje w odpowiedziach - weź na końcu daj jakiś znak, że to heheszki.
#polska #pogoda #prad #energia #solary #energiaodnawialna #darmowyprad #fotowoltaika
Bez sensu taka duża instalacja, dobieranie aby byc na offgrid to bez sensu.
Raczej bym poszedł w 5 lub max 10kWp, magazyn 15-20kWh z możliwością doładowania z agregatu.
Taki zestaw polata lekko z 20lat.
Od marca do października bedziesz w 100% niezależny...
Teraz pytanie ile chciałbyś na to wydać i na ile czesto masz przerwy zeby uargunentowac wydatek
źródło: 1000062925
Pobierzźródło: 1000062927
Pobierzźródło: 1000062929
Pobierz@brygadzistausmiechnietejpolski: I w tym momencie pada sieć na kilka godzin. I wracamy do początku.
W lecie przy dużym magazynie to pewnie bez problemu podziałasz tylko na pv. Problem robi się zimą. Wtedy będziesz musiał ograniczyć używanie magazynu, aby mieć go zawsze prawie
Plusy - szybsze przełączanie, mniej elektryki która może się popsuć