Wpis z mikrobloga

Po utworzeniu www.optif.pl/rata z claude.ai stworzyłem kolejny "projekt", jako że jeszcze zostało mi 2 tygodnie suba z 18$ claude xD I tak powstało https://www.optif.pl/rata2. Jest to kalkulator opłacalności podatkowej leasingu. Najważniejsze funkcje:
1. Uwzględnia formy opodatkowania liniowego, ryczałtu oraz progresji.
2. W progresji uwzględnia progi oraz zakładany dochód.
3. Możliwość zmiany formy opodatkowania w trakcie leasingu.
4. VAT <- 0%/50%/100%
5. Uwzględnia proporcję
6. Uwzględnia limit amortyzacji od 01.2026 dla elektryków, hybryd i spaliny (0, <50, >50 CO2 g/km)
7. Umożliwia wskazanie miesiąca i roku OW i 1 raty leasingu, w tym cofnięcie się o max 7 lat do tyłu
8. Jest zintegrowany z www.optif.pl/rata czyli można z kalkulatora leasingowego wejść na podatkowy i wyexportują się dane kalkulacji tj. cena, wkład, okres, rata
9. Opcja exportu do CSV.

Zapraszam do testowania. Wszelkie uwagi mile widziane. Nie widziałem podobnego na rynku, więc wyklepałem z AI w wolnej chwili ( ͡º ͜ʖ͡º)

Wołam @kuncfot i #rachunkowosc #ksiegowosc

#leasing
#motoleasing
#finanse
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OptiFinance przy ryczałcie taki tekst wydaje się dla mnie zaskakujący

Wskaźnik proporcji odliczeń
Ze względu na limity ustawowe, możesz odliczyć 40.36% kosztów PIT i składki zdrowotnej.
  • Odpowiedz
@OptiFinance: nie ma różnicy między spalinowym i hybrydą, są samochody elektryczne limit 225 000 zł i reszta według spalania (masz podział na spalinowy i hybrydę). Dodatkowo samochód dostawczy nie jest limitowany wcale. Jeżeli ma badanie techniczne i wbity vat-1 w dowód rejestracyjny, to odliczasz całą ratę leasingową. Limity dotyczą tylko samochodów osobowych
  • Odpowiedz
  • 0
@karollq wiem, to chyba oczywiste? Dodam w opisie że dla osobowych. P.S. wiem że hybryda to nadal spalinowy, ale nie ma czystego ICE obecnie z emisja poniżej 50g. Pierwotnie było okno do wpisania emisji, po konsultacjach i testach wśród kilkunastu osób zostało to zmienione do obecnie formy. Taki skrót myślowy bardziej trafia. W dodatku w opisie są emisję.
  • Odpowiedz
@OptiFinance: tylko Ci wskazuję, że masz błędy na tej zakładce "limit kosztów dla dostawczego 225 000 zł".
To nie jest niedopowiedzenie, tylko wprowadzanie kogoś w błąd. Dla mnie oczywiste jest policzenie opłacalności LO w Excelu w 10 sekund, ktoś kto korzysta z kalkulatorów raczej nie zna się na podatkach i może takich prostych rzeczy nie wiedzieć.
  • Odpowiedz
  • 1
@karollq: Ale poprawione:
Nagłówek: "Kalkulator podatkowy leasingu dla auta osobowego"

Jaki typ samochodu osobowego leasingujesz?
Wybierz typ auta pod względem emisji g CO2/km - wpływa on na limit kosztów uzyskania
  • Odpowiedz
@OptiFinance: rozumiem to, jednak wskazuję Ci ten błąd stylistyczny, który może być mylący. Mi zawsze zwracano uwagę na tego typu błędy (niespójność w nazwach arkuszach, niepozmieniane daty, niezaktualizowana nazwa pliku, skróty które nie są zrozumiałe dla wszystkich), bo to nie wygląda profesjonalnie i jakby szuszwol to robił (mi tak mówiono). Skoro zrobiłeś taki elegancki kalkulator, to warto jednak zadbać o takie szczegóły.
  • Odpowiedz
  • 1
@karollq oczywiście i dziękuję bardzo za feedback! Im więcej takich uwag i zauważonych błędów tym bedzie to lepiej dopracowane narzędzie, z którego najczęściej skorzystają wykopki ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz