Wpis z mikrobloga

#prawo #kiciochpyta #sklepyinternetowe
Jak to jest ze zwrotem kupionego towaru w ciągu 14 dni?
W znaczeniu kupiłem sobie na allegro handhelda Asusa Xbox RoG, otworzyłem i pograłem kilka godzin. Dochodzę jednak do wniosku, że to nie jest do końca to, czego oczekiwałem. No i teraz pytanie - czy obejmuje mnie możliwość zwrotu w ciągu 14 dni?
Wszystko jest w perfekcyjnym stanie, pudełko, ładowarka, wszystko to jest.
Kupiłem z planem, że jak nie podejdzie to sprzedam na olx czy gdzieś, jednak dalej nie minęły 2 tygodnie od zakupu stąd pytanie :)
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krystekw2: generalnie prawo mówi, że możesz zwrócić sprzęt używany jeśli użyłeś go w celu przetestowania jego działania i nie było to żadne użycie wykraczające poza zwykłe używanie.
Jednakże sprzedawca może obniżyć ci nieco koszt zwrotu, na pokrycie kosztów związanych z doprowadzeniem urządzenia do stanu początkowego. W praktyce może nie chcieć ci zwrócić całej kwoty.
Aczkolwiek jeśli sprzęt będzie naprawdę ok, obfotografuj i udokumentuj proces odsyłania - to jesli sprzedawca się
  • Odpowiedz
@krystekw2: Jeśli korzystałeś więcej niż sprawdzenie właściwości, a z tego co piszesz tak było, to sprzedawca może Ci obniżyć zwracaną kwotę o utratę wartości zwracanej rzeczy przez to że była używana.
  • Odpowiedz
@krystekw2: tak jak Ci tu piszą - zwrot przysługuje, ale sprzedawca może potrącić. No nie wypada mu tej konsoli sprzedać jako nowej, chyba że się zgodzisz? Sam byś takiej nie chciał dostać jako "nowa". Więc o różnicę wartości może pomniejszyć zwrot. Realnie często się tego nie robi w przypadku pierdół, ale akurat droższa elektronika może być warta świeczki.
  • Odpowiedz
@PanKapibara: mam kumpla, który kupił GeForce 4090, po dwóch tygodniach zgłosił zwrot, używał go przez następne dwa tygodnie (bo masz kolejne dwa tygodnie na wysyłkę po zgłoszeniu zerotu) a następnie odczekał tydzień i kupił tego samego GeForce w outlecie tego marketu XD
  • Odpowiedz