Wpis z mikrobloga

Anony z #finanse mam dwa pytania ale Anon debil here

Od kilku miesiecy przestalem p-----------c caly "dochod" i powoli gromadze oszczednosci, pomijam procent ktory chce inwestowac ale moze okolo 20% dochodu oszczedzam no i mialem okazje ostatnio diogadac sie ze znajomym i wymienic gotowe na nowe banknoty USD. Czy trzymanie walut jako oszczednosci ma sens? Czy male kwoty na razie zalozmy rownowartosc rzedu kilku tysiecy zl lepiej jakos inaczej tzn w jakiej walucie albo postaci trzymac?> Bo waluty to nie jest chyba gra o sumie zerowej, w senise ze inflacja zezre wszystkie waluty nie jest tak ze jak jedna rosnie to inna spada nie?

Prosze o info w jakiej walucie oszczedzac czy w roznych i kupowac jakies male ilosci zlota czy jak i gdzie lapac wiedze w tym temacie az mi glupio czuje sie jak debil ze pytam o takie rzeczy ale dopiero zaczynam dbac o finanse na starosc Anon 30+ here

#pieniadze #oszczedzanie #inwestycje #zloto #waluty
itookapillin_remiza - Anony z #finanse mam dwa pytania ale Anon debil here

Od kilku ...

źródło: 7c361aecd8c1d5d8250037563dac4329-2556659698

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@i_took_a_pill_in_remiza: Oszczędzać w walucie można. Tylko parę tysięcy jak ktoś obawia sie wojny itd.

Przez inflacje wszystkie waluty tracą. Oczywiście można zarabiać na różnicach kursowych, ale trzeba sie na tym znać. Jak ktoś sie nie zna, to raczej mija sie to z celem.

Poczytaj sobie o obligacjach, spółkach dywidendowych i erfach i moze tam znajdziesz cos dla siebie.
  • Odpowiedz
@i_took_a_pill_in_remiza: Finansowa Forteca Iwucia. To jest książka o oszczędzaniu która daje dość szerokie horyzonty. Ale odpowiadając na pytania, inflacja żre każda walutę, w ostatnich latach nie opłacało się w ogóle trzymanie obcych walut, ale opłacało się złoto, co będzie się opłacało w kolejnych kilku latach nie wie nikt. Co do zasady starasz się trzymać oszczędności w pracujących aktywach typu obligacje, giełdy, nieruchomości, ale ostatnie lata pokazują że złoto czy bitcoin
  • Odpowiedz
@Polak_1991: @DeoLawson @utilek @OsSikorskiego dziekowa Panowie, kazda odpowiedz byla dla mnie wartosciowa

Kupilem ksiazke Finansowa Forteca i pozyczylem druga - Finansowego Ninja, na ten moment rozkminiam jszcze jaki procent oszczedzac a jaki inwestowac. Robie tez porzadki bo cale zycie p-------------m pieniadze na niepotrzebne zabawki gadzety drony sprzet elektroniczny, jestem mega p------y w tym aspekcie i przytloczony nadmiarem rzeczy dookola, chce to spieniezyc zeby odetchnac. Przez cala mlodosc mialem
  • Odpowiedz
na ten moment rozkminiam jszcze jaki procent oszczedzac a jaki inwestowac.

@i_took_a_pill_in_remiza: jeśli nie oszczędzasz "na coś" typu samochód, mieszkanie, PlayStation czy rower elektryczny, to jaką tu widzisz różnicę?
To co oszczędzisz warto, żeby pracowało gdzieś, żeby inflacja Ci kasy nie zjadała, więc nawet obligacje skarbowe będą spoko.
Ale jak ta kasa już będzie w obligacjach to można powiedzieć, że jest zainwestowana.

Więc jak dla mnie to są dość jednoznacznie
  • Odpowiedz