Czemu nikt nie mówi, o kaucjach za wizyty u lekarza? Nie chodzi o same pieniądze, po prostu ludzie będą odwoływać swoje wizyty i kolejki się nieco poluzują.
Wiem, nie polepszyło by to sytuacji znacznie, ale ja bym to zawarł jako punkcik, w jakimś planie reformy. #kanalzero #debata
@swinkapl Równy dostęp nie oznacza, że ma być darmowy, konstytucja mówi, że samo świadczenie ma być darmowe. Czyli nieduża opłata za samą rezerwację zwracana po wizycie, nie wydaje się być niezgodna.
@Hambercios: równie dobrze można by zrobić coś na wzór krajowego systemu planowania wizyt, żeby było widać, czy dany pacjent ma już jakąś umówioną. Pozwoliłoby to wykrywać pacjentów rejestrujących się w kilku miejscach...
@swinkapl Pkt. 2 mówi że: Każdy obywatel niezależnie od tego jaki jest jego status materialny ma mieć taki sam dostęp do opieki zdrowotnej. (Ta część mówi właśnie o tym, że jeśli będzie płatna rezerwacja to dla wszystkich, czyli nie może być tak, że jeden będzie płacił a inny nie, i każdy ma płacić tyle samo) Dalsza część mówi, że świadczenie ma być finansowane ze środków publicznych (świadczenie czyli usługa), czyli sama
Nie chodzi o same pieniądze, po prostu ludzie będą odwoływać swoje wizyty i kolejki się nieco poluzują.
Wiem, nie polepszyło by to sytuacji znacznie, ale ja bym to zawarł jako punkcik, w jakimś planie reformy.
#kanalzero #debata
Konfederacja nie miała tego w programie w 2023, więc oni też nie podumali.
Komentarz usunięty przez autora