Wpis z mikrobloga

Druga sprawa że Chiny kupowały ostatnio olbrzymie ilości fizycznego złota, rozumiesz że zebranie iluś set ton z rynku podbija wartość metalu prawda?

@Rootveil: chiny od kilku lat skupują złoto xD
  • Odpowiedz
Kolejna rzecz że jak stopy procentowe spadają i lokata Januszowi daje śmieszne grosze to prędzej kupi monetę 999 niż jakieś obligacje czy ETF bo on myśli że komputerowy piniondz i nie wsadzi w to grosza. To nie sa jedyne powody dlaczego złoto rosło ostatnio.

@Rootveil: janusz nie kupuje złota xD

ogólnie to ostatnio jest tak. fedzik obniża stopy? wartość dolara zamiast spada to rośnie. teraz znowu obniżają stopy? to złoto
  • Odpowiedz
@Rootveil: mój ostatni bet to był właśnie intel, intel jest w kiepskiej sytuacji rynkowej ale zakładałem że rząd usa ich uratuje bo wydaje mi się jak te świnie działają i cyk 111%. osoby które wyzywały intela od gównofirmy mają rację, ale co z tego. dlatego ten rynek jest taki trudny, uważam że nie ma tu wcale jakiś racjonalnych zasad którymi się rynki rządzą a tylko grupy interesów. dlatego tesla idzie
  • Odpowiedz
  • 1
@tubkas12 zacznę od tego z czym się z tobą zgadzam.
Kwestia racjonalnych zasad to trochę fakt, coś co z założenia powinno wywołać wzrost albo przynajmniej nie wywoływać spadków, wywołuje nagłe tąpnięcie. Czy za tym stoi wąska grupa illuminatów? No nie wiem, ale na pewno jest to często chaotyczne działanie które jak słusznie napisałeś ludzie sobie racjonalizują i uzasadniają czyli analizą wsteczną zawsze skuteczna.

Z czym się nie zgadzam.
Janusze kupują złoto
  • Odpowiedz