Wpis z mikrobloga

#gitara #gitaraelektryczna

Noszę się z zamiarem wrócenia do gry na gitarze po bardzo długiej przerwie, myślę, że ostatnio grałem jakoś 15 lat temu, więc praktycznie zaczynam od zera. Czy jakieś obeznane mirki mogą mi polecić jak teraz wygląda sytuacja ze sklepami muzycznymi online? Gdzie najlepiej? Gdzie kupujecie sprzęt? Muszę kupić gitarę i piec - raczej będę zamawiał przez net.

Jak jest w ogóle teraz z jakością produkcji gitar nowych? Celuję w wiosło w budżecie około 3k zł żeby to nie był totalny, chiński szajs, myślałem nad ESP Ltd jakimś albo jakaś niższa półka Ibaneza. Wszystko chińszczyzna czy da się coś sensownie kupić w takiej kasie?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MendaDesuu: Przy takim budżecie myślę, że możesz celować w ESP LTD EC-1000T - bardzo solidne gitary i do tego bardzo wygodne. Może warto porozglądać się też za używkami na OLX, często ludzie mają sprawdzone egzemplarze, bo ze sklepu to bywa często loteria nawet przy dużo droższych gitarach. No i na OLX też będziesz miał niższą cenę o te kilkaset - tysiąc zł. Pamiętaj, że trzeba też do tego kupić w
  • Odpowiedz
@carmageddon: Przy nowych może i tak, ale na olx latają w okolicach 3k właśnie więc nawet bym się nie zastanawiał. Fajnie też celować w model 1000T, który ma IMO wygodniejszy gry i często spotykany na Seymourach, ale na olx widzę minimum 3,5k.
  • Odpowiedz
@MendaDesuu: tak jak kolega wyżej sugerował również ja bym uderzał w jakiegoś wysokiego Harley bentona. Najlepiej w coś z gryfem z pieczonego klonu. Ten agufish wygląda fajnie i drogo. Sire też są polecane, ale wydaje mi się że harleya ciężko pobić w kategorii cena do jakości, ale wiem że nie każdemu podoba się posiadanie harleya. Ja kupiłem rocznicowe tele od harleya właśnie z pieczonymi klonem i pomimo posiadania Gibsona, Burny
  • Odpowiedz
Sire może być spoko. Nowe generacje wypuszczone w tym roku mają dodatkowo zmienny promień podstrunnicy oraz progi ze stali nierdzewnej. Możesz się zmieścić w 3k w zależności od koloru/wykończenia.

Ostatnio śledzę też markę Henry's Guitars (https://www.henrysmusic.com/electric-guitars/). Części produkują w Chinach, a składają do kupy w Czechach. Telecastery kosztują 670 euro, straty od 700 do 750. Duży hype pojawił się ostatnio na YouTube, ale być może to kwestia marketingu + recenzję są
  • Odpowiedz