Wpis z mikrobloga

Dobra mirasy, to jest p------j xD

Firma, w której robię, miała ostatnio audyt bezpieczeństwa. No i jak się można było spodziewać - średnio to wyszło.

Dostałem potem listę rzeczy do poprawy. Jakoś tak wyszło, że to ja miałem się tym zająć, więc ogarnąłem wszystko oprócz jednego ticketa, który według mnie i kumpla z zespoł był totalnie z d--y i nic nie wnosił.

No i oczywiście przez to miałem calla z jakąś zewnętrzną firmą, gdzie to szybko wytłumaczyłem i firma dostała jakiegoś certa. Dwie godziny później typowe spotkanie z PM-em (czy innym gównem), co jest co dwa tygodnie. I wiecie co? Okazało się, że zrobiłem wszystko jak trzeba, mogę odsyłać swoje rzeczy i generalnie elegancko wypowiedzenie na mailu.

( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Mam nadzieję, że rynek się nieco poprawił ew. muszę zostać mechanikiem na full-time

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #politechnikarzeszowska #politechnikawarszawska
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elo_kebab: Zawsze zapominam ze w PL rzuciliscie sie jak bydlo programistyczne na te b2b bez k---a zadnego pomyslunku, bo kilka procent mniej podatku dali.
  • Odpowiedz
@elo_kebab: No załatał, ale dopiero po audycie który wykazał poważne luki. To nie spowoduje tego, że ewentualne kary zostaną wycofane czy coś, bo narażenie infrastruktury miało miejsce.
  • Odpowiedz
@Mathas: @Varin no ale zawsze jakaś minimalizacja ryzyka xD

w każdym razie najważniejsze to mieć i tak dobre OC tzn takie co wypłacą, bo większośc OC takie za 100-200zł rocznie to nikt tych kilkuset kafli nie wypłaci xD To jest pic na wode, dobre OC to takie za 3000-5000zł rocznie wtedy te 300-500k wypłacą w razie wpadki
  • Odpowiedz
@elo_kebab: zajebiste podejście typowo konfiarskie, lepiej srac w gacie i te parę procent podatku oddać na księgową, ubezpieczenie byleby państwu nie oddać i być oficjalnie „przedsiębiorcą” xd
  • Odpowiedz