Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #akustyka
Bieganie i dźwięki uderzeniowe od sąsiadów z góry

Temat był już parę razy poruszany, ale mam raczej nieco inne pytania.

Opiszę krótko sytuację, mocno akustyczny blok oraz źle wykonana podłoga u sąsiadów na górze. Sąsiedzi nie wychodzą za bardzo z domu, co skutkuje stukaniem, skakaniem i waleniem przedmiotami w podłogę całymi dniami, co słychać i czuć wibracje tak, że na dole nie da się funkcjonować. Oczywiście sąsiedzi, uważają, że przecież nie zabronią dzieciom się "bawić" i ogólnie nie są w stanie nic na to poradzić. Na każdą propozycję mają wymówkę. Generalnie po kulturalnych prośbach i rozmowach hałasują jeszcze bardziej, mszczą się.

Teraz pytania.
1) może ktoś polecić mikrofon do nagrywania dźwięków uderzeniowych takich jak dudnienie, sam telefon daje radę nagrywać i słychać hałas, mam w mieszkaniu ponad 50 db od samego biegania, jednak szum jest na tyle duży, że nie oddaje to efektu, który jest w rzeczywistości.

2) ogólnie nie mam już siły i chętnie sprzedałbym to mieszkanie, nawet ze stratą, ale czy głośny sąsiad, czytaj niby nie patologia, a "bawiące się aniołki", mogą zostać potraktowane jako próba zatajenia problemu przez sprzedającego i kupujący może mieć z tego powodu zasadne roszczenia?

3) czemu ludzie nie mogą zrozumieć, że jak oni generują nadmierny hałas, który komuś dokucza, nie pozwala spać, odpocząć, zrelaksować się, zjeść w spokoju, to oni są problemem, a nie sąsiad się czepia?

4) rozwiązał ktoś taki problem? Czy kolejne etapy to nerwica, wyprowadzka, ewentualnie depresja i samobój?
https://corazglosniej.pl/co-boli-od-halasu/
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Exo89: niestety, ale tak już w bloku jest. Trafiłeś na mieszkanie (albo blok), który jest źle wykonany akustycznie. Nie obwiniałbym tutaj sąsiadów, oni także kupili mieszkanie, chcą się w nim czuć swobodnie i robić to, na co mają ochotę. Jakby słuchali na cały regulator muzyki, to i owszem, byłoby się do czego przyczepić. Ale w mojej ocenie oni po prostu użytkują to mieszkanie - dzieci się bawią i gonią, jest
  • Odpowiedz
  • 0
@Fujian: raczej jest nieskuteczne na dźwięki uderzeniowe, wszystko niesie się po ścianach też, w dodatku mam meble na wymiar pod sufit i duży metraż, czyli to mega koszty i potencjalny brak poprawy, lub nawet pogorszenie sytuacji
  • Odpowiedz
  • 2
@Snowflake_: ja jestem zbyt dobry, może jakiś patus by się w tym mieszkaniu odnalazł i spacyfikował sąsiadów, ale mi po kilku latach brak sił, może szukać klienta na forum dla głuchoniemych? Hehe
  • Odpowiedz