Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki. Dostałem dziś do skrzynki taki szit. Nie był to polecony, był to zwykły list wrzucany do skrzynki. W treści listu (poza tym co widać) jest pełen komplet moich danych osobowych. Czy tak to powinno wyglądać? Trochę mnie dziwi, że po tylu latach nagle przypomniał sobie o mnie ZTM, a jestem święcie przekonany, że wszystkie mandaty zapłaciłem dawno temu. Do tego należność główna - 20.10zł nie pasuje do jakiejkolwiek opłaty typu mandat.

#komornik #finanse #prawo #ztm #ztmwarszawa #dlugi #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
KasKro - Cześć Mirki. Dostałem dziś do skrzynki taki szit. Nie był to polecony, był t...

źródło: image

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KasKro: Zadzwoń do ZTM i zapytaj. Komornik się podpisał? Jak dla mnie to ktoś kupił twój dług i próbuje niskim kosztem ściągnąć przedawnioną należność.
  • Odpowiedz
@KasKro Masz być powiadomiony skutecznie, czyli listem poleconym lub bezpośrednim doręczeniem.
Wrzucenie pisma do skrzynki nie stanowi takiego powiadomienia.
  • Odpowiedz
nakaz był już przedawniony w momencie jej wydania to jak mogła przerwać bieg przedawnienia?

@darek-jg: Nie był. Termin przedawnienia do 2023. Sprawdź przepisy przejściowe do zmian w 2018 - nie skracają terminu przedawnienia.
  • Odpowiedz
Przecież to było przedawnione w momencie nadania klauzuli. Może złożyć zażalenie. Poza tym ten świstek to nie jest doręczenie

@DeoLawson: Nie było. Patrz na przepisy przejściowe do noweli z 2018 - nie skracają terminu. Przedawnia się w 2023 r.
Jak pisałem - doręczenie nie ma tutaj znaczenia.
  • Odpowiedz