Wpis z mikrobloga

@przegrywam_przez_miasto: byłam na jednej komisji (na szczęście) i w sumie zapamiętałam tylko "przejdzie pani" xD gdzie jak byk było, że nie rokuję poprawy na wniosku od lekarza.
Rada od lekarza neurologa, którą usłyszałam - bądź na komisji bardziej chory. Narzekaj, marudź. Z grup SM dużo osób z niewidzialną niepełnosprawnością dostaje drugą grupę.
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto Lekki dla większości pracodawców to kula u nogi. Kasy mało strasznie, a sporo ograniczeń. Walcz o minimum umiarkowany. Naprawdę warto. Odwołanie nic nie kosztuje. Dają często od ręki lekki, bo większości nie chce się odwołać i walczyć o swoje. To test wytrwałości.
  • Odpowiedz
@sakyuni: Ja odwołałem się z lekkiego stopnia niepełnosprawności w lutym tego roku... komisje mam w styczniu 2026 roku. Okropnie długo teraz czeka się na odwołania i tak jest w całej Polsce co słyszałem w Radiu RMF FM. Też słyszałem, że teraz jak ktoś ma zaburzenia neurorozwojowe albo choroby psychiczne to komisje bardzo lubią "uzdrawiać" ostatnim czasem.
  • Odpowiedz
@rekin93: japidi, współczuję - dla mnie to niezrozumiałe jest, że aż prawie rok czekasz na komisję w sprawie odwołania się od decyzji. Niestety, nie wiem, jak jest u mnie w regionie z MOPSem, bo tylko raz moja mama się odwoływała dawno temu (inna niepełnosprawność - problemy z sercem od dziecka) - też otrzymała stopień lekki, ale jej się udało utrzymać umiarkowaną grupę (chociaż też już mnie to denerwuje, że ona
  • Odpowiedz
@sakyuni @rekin93 dostałem umiarkowany z dwoma symbolami na neurologiczne i układ pokarmowy.
O dziwo najwięcej miałem dokumentacji psychiatrycznej a nie dostałem symbolu, ale może to i lepiej skoro mam to zanieść do obecnej pracy...
Mam też wpis z pracą chronioną.
Także jestem zadowolony
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto ekstra, wiedz tylko że jedyne miejsce
gdzie musisz "oficjalnie" się tym chwalić to lekarz med. pracy. Pracodawcy nie musisz o tym uświadamiać, chyba, że chcesz benefity, czyli 7h pracy+ min. 45min przerwy+10 dni urlopu i nie tylko. Jeśli nie, to zatajenie tej informacji niczym nie grozi.
  • Odpowiedz