Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto oszczędzać na młodości dla wolności finansowej?
Czy warto oszczędzać na młodości, aby przejść na FIRE?
Jestem orędownikiem wolności finansowej, ale wykazuję daleko idący sceptycyzm w stosunku do skrajnego oszczędzania celem jej osiągnięcia.
Co to za życie? Nie kupuje iPhonów ani samochodów, so far so good ale też nigdzie nie wyjeżdżać, nie uczestniczyć w wydarzeniach kulturalnych, zadowalać się śmieciowym jedzeniem… To nie brzmi fajnie. Ja wiem, są ludzie żyjący z zasiłków socjalnych, którzy są szczęśliwi, że wystarcza im na fajki i flaszkę. Ale chyba nie do tego typu „FIRE” aspirujemy.
A rodzina, żona, dzieci? Przydałoby się większe mieszkanie. No i jednak większy samochód. No i dzieci jednak kosztują. Oczywiście dalej można oszczędzać, ale będzie to trudniejsze. Czy to też odrzucić powinniśmy?
Gdy odrzucę wszystko i pójdę n FIRE będę miał to na co przez najważniejszy czasz życia oszczędzałem, tylko problem jest taki że w tym wieku już siły i zdrowie nie to co kiedyś i radość z takiego życia już nie taka jak byłaby kiedyś.
Na wszystko jest czas i pora, a czasu cofnąć się nie da :)
#gielda #oszczedzanie #zalesie #finanse

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 118
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

zadowalać się śmieciowym jedzeniem…

@mirko_anonim: do tego się muszę doczepić. Od kiedy w covidzie zacząłem gotować, oglądać YT na ten temat nasze posiłki w domu są smaczniejsze niż kiedykolwiek, zdrowsze niż kiedykolwiek, i tańsze niż wcześniej jak kupę kasy przewalaliśmy na żarcie na mieście albo z dowozem. Oczywiście raz na jakiś czas wyjdziemy z różową do restauracji czy zamówimy pizzę ale bez przesady żeby pisać że oszczędzanie = śmieciowe jedzenie
  • Odpowiedz
@EditorTM

@mirko_anonim: Nie warto, największy błąd zycia. Po 40 i tak już nie masz na co wydawać. Wydawaj póki jesteś młody i nie myśl o tym co będzie po 30.

Nie ma na co wydawać po 40 xD? Jachty, samochody, wyjazdy do Gstaad, St Moritz, na Malediwy, 20 letnie modelki.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Każdy hajs co zarobicie wydawajcie na inwestycje albo na jakieś długofalowe rozkminki, które dadzą dobry dochód. P-------ć te próżne i bezsensowne badziewie jak iphone, ciuchy czy fura za miliony monet na kredyt. Nie ma nic bardziej żałosnego niż gość jebiący jak beduin 200h miesięcznie i jeszcze zadowolony kupuje auto na 4 lata na kredyt. Jak jesteś młody to p-----l presje, niech kumple kupują fajne fury - to jedyne co
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Liczy się balans. Nie zarabia się tylko dla zarabiania, ale dla realizacji celów i sprawiania sobie przyjemności. Jeżeli całe życie będziesz dusigroszem, to nawet jak (jeśli) będziesz zamożny / niezależny finansowo to ci już nie przejdzie i nie będziesz potrafiłsię cieszyć z pieniędzy które zabierzesz do grobu. Oczywiście nie można przesadzić też w drugą stronę i rozsądek jest niezbędny, ale bez przesady. Gdzieś pojechać i coś zobaczyć, ubrać się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zawsze można rozplanować taniej. Są tanie lub nawet prawie darmowe festiwale - u nas największy to Brud. Zamiast all Inclusive gdzieś w Afryce, można wynająć grupą domek nad ciepłym morzem, gdzieś między Genuą, a Konstasncą (można dalej, ale dziś Odessy nie polecam). Między białym, a czarnym jest pełno szarości.
  • Odpowiedz
@szajbat: Fajne rady dajesz młodemu, ja tak robiłem i mam poczucie zmarnowanego życia, jak sie dorobiłem to było już za późno. Dzisiaj mam 38 lat i wolałbym tych pieniędzy nie mieć a mieć np. lepszy wzrok. Jak masz te 28 lat to jest twój prime i wtedy jest czas na dobry samochód a nie jak jesteś starym dziadem.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: FIRE jest dla ludzi, których na to stać. Jak możesz z pensji odłożyć na wczesną emeryturę/inwestować i jednocześnie żyć normalnie, to spoko. Jak sobie masz wszystkiego odmawiać, to idiotyzm. Nie da się odrobić młodości wczesną emeryturą.
  • Odpowiedz
Gdy odrzucę wszystko i pójdę n FIRE będę miał to na co przez najważniejszy czasz życia oszczędzałem

@mirko_anonim: O jakiej w ogóle skali zjawiska mówimy?

Moim zdaniem (poza skrajnymi, akademickimi przypadkami) nie ma takiej możliwości żeby dorobić się FIRE oszczędzaniem, odkładaniem
  • Odpowiedz