Wpis z mikrobloga

#laptopy #komputery

Jakie komputery z windowsem potrafiq zrobic jeden prosty trick? Do tej pory jedynie surface dał rade.

1. Ładuje laptopa do 100%
2. Zamykam klape
3. Otwieram klape po 24h i tam jest 98%+ baterii i komp jest gotowy do pracy w ciagu 5 sekund? (Surface jest gotowy w 2 sekundy)

Podobno nowsze i tele maja taka funkcje, ale wszystki? Moze to bardziej od producenta sprzetu zalezy? Nowsze thinkpady mialem tylko na amd i tam byla tragedia pod tym wzgledem
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MercedesBenizPolska: nooo, sporo lapków na windowsie ma problem wzbudzania się w nieodpowiednim czasie, w plecaku, jak cię przy nim nie ma itp. Ale chyba nigdy się to nie dzieje na świeżo postawionym systemie, zawsze po paru miesiącach, na zasyfionym. Choć dokładnej przyczyny nie znalazłem (bo też nie szukałem).
  • Odpowiedz
  • 0
@MercedesBenizPolska

Jak sie szybko uruchamia to sie rozladowuje

To normalne przy uśpieniu. Choć wraz jest różnica pomiędzy laptopami w tym względzie (przynajmniej pod Linuxem, nie mam Windowsa zainstalowanego) - na przykład mój ThinkPad X230 potrafi w tym trybie pobierać naprawdę dużo energii. X380 Yoga jest pod tym względem dużo lepszy.
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska: Ogólnie to może miałbyś szczeście z windowsem ARM na tych snapdragonach. No ale tam masz niepełnosprawnyc system, przy SSD wyłączanie i włączanie za każdym razem nie jst aż takim problemem ale rzeczywiscie, po spróbowaniu Macbooków to ciężko się przyzywczaić do zostawiania maca uśpionego mając w pamięci randomowe wybudzenia w środku nocy, budzenie peryferiów, uruchamianie wyłączonego rgb czy wiatraków na 100%. Co ciekawe SteamOs czyli Linux zupełnie nie mial tych
  • Odpowiedz