Wpis z mikrobloga

#samochodyelektryczne #motoryzacja #samochody

Dlaczego ludzie nienawidzą samochodów elektrycznych? Chodzi mi o te wszystkie wpisy na socialmedia czy inne wykopy gdzie jest ciągłe sranie na #ev. Czy to zazdrość? Rosyjska propaganda i boty? Niewiedza i chłopsko-rozumowy bełkot? Nienawiść na wszystko pewnych ludzi, więc i na to też? Bo sensownych argumentów jest niewiele, więc może ktoś ma pomysł co może być faktyczną przyczyną.
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@eazy: auta elektryczne są w 99,99999999% góra 5 letnie więc jak przyznajesz się, że jeździsz elektrykiem to taki synonim do jazdy prawie nowym autem. Ja już zauważyłem, że po elektrykach jadą ludzie, których na elektryka nie stać xD
  • Odpowiedz
@eazy: dlaczego hejtuję EV:
-ładowarki na apkę - no kurhwa, chciałbym podjechać, wrzucić piniążka/przyłożyć kartę i zaczyna płynąć prąd a nie zakładanie apek do każdej ładowarki która zbiera o mnie wszystkie informacje. Jakos jak tankuję benzynę to wystarczy zapłacić kartą i nie trzeba zbierać o mnie wszystkich danych biometrycznych
-obsługa - to akurat też dotyczy nowszych benzyn/hybryd ale nieważne: jakieś dzikie systemy, sterowania z tabletów, kierunkowskazy na przycisk???. Chcę wsiąść,
  • Odpowiedz
-brak fajnych EV-wszystkie elektryki to albo wielkie suvy albo tojtoje pokroju ami. Jakby powstał fajny sportowy wózek typu Hyundai N Vision 74 to też elektryki by się kojarzyły z czymś fajniejszym niż wozidło dla korpograżyny

@SzubiDubiDu: to prawda, ale
https://www.hyundai.com/pl/pl/o-hyundai/sport-wydarzenia/ioniq6-n-goodwood-update.html

a w ogóle dajcie się wypowiedzieć hejterom, a nie sami entuzjaści hipotetyzują o co może chodzić hejterom :D
  • Odpowiedz
Dlaczego ludzie nienawidzą samochodów elektrycznych?

@eazy: To nie jest tak, że ludzie nienawidzą samochodów elektrycznych ludzie nienawidzą jak ktoś wciska im coś na silę przede wszystkim.
  • Odpowiedz
@eazy: ja niestety na podkarpaciu widziałem dyskusję jak chłop chciał się podładować pod marketem na EV i mu ludzie zaparkowali (zajeli 3 miejsca XD) i poszli do sklepu, mimo ze to benzyny. To potem na fb z 300 komentarzy jak to hehe dzban w elektryku.

Ludzi p------o ogólnie, według mnie elektryk spoko, ale główną wadę to brak klamek (np tesla) normalnych i problemy z wypadkami w stylu zapali się albo
  • Odpowiedz
wciskają na siłę znaczy co dokładnie?

@eazy: Chodzi oto, że większość ludzi czuje, że to nie jest dobrowolna zmiana a coś się nich wymusza bo na przykład niektóre siły w tym politycy niektórzy budują taki syndrom oblężonej twierdzi. Coś jak u dziecka które straszą, że ktoś przyjdzie i mu zabierze zabawkę kiedy jest niegrzeczne. Tylko, że tą zabawką są samochody spalinowe
  • Odpowiedz
@eazy: To też, ale bardziej oto, że niektórzy się zachowują a raczej takie poczucie jest budowane w nich jakby ten zakaz miał być nie w 2035 a już teraz za chwilę.
  • Odpowiedz
@eazy: rządowe dopłaty do elektryków z pieniędzy publicznych i jednocześnie bany na samochody spalinowe.

Dorabianie do konsumpcjonizmu idei ochrony środowiska, pomimo jednoczesnej krytyki częstej wymiany urządzeń elektronicznych. To jak to w końcu jest, baterię recyklingową się w kompostowniku, czy jednak nie a do ich produkcji wykorzystuje się wątpliwe humanitarnie kopalnie w Afryce?

Bus pasy dla elektryków, dodatkowe miejsca dla elektryków, czyli olać coś co faktycznie jest potrzebne w miastach czyli komunikację miejską,
  • Odpowiedz
@Rustyyyy widzisz, napisałbyś tylko o dotacjach i swoich dylematach moralnych i zostałbyś potraktowany poważnie. Wolałeś jednak dopisać kilka swoich urojeń i skończyło się jak zawsze.
  • Odpowiedz
@mlodir: Skoro praca dzieci w Afryce w kopalni to jakaś niepoważna pierdoła, to chyba się nie dogadamy.
Co do recyklingu to temat identyczny co w przypadku elektroniki użytkowej.
Ją również da się recyklingować, z tym że większość elektrośmieci nie ląduje w zakładach recyklingu, a gdzieś na Afrykańskiej spalarni, gdzie wykorzystuje się zapałki i łatwopalną ciecz.

I właśnie tak wygląda rozmowa z zwolennikami elektryków. Zasięg i ładowanie nie jest problemem, wystarczy mieć
  • Odpowiedz