Mam pytanie do ludzi oglądających jakieś wypady, wyprawy, wycieczki. Jak macie możliwość wyboru od 1080 do 4k to w jakiej rozdzielczości oglądacie? Co jeśli ktoś wrzuca tylko w 1080p? Oglądacie czy olewacie taki kanał?
@pepedros: 4k lub 2.7k z racji wyższego bitrate dużo lepiej wygląda niż 1080. Oczywiście monitor nie wyświetli takiej liczby pikseli ale sama jakość nagrania jest lepsza
@Fantomo: Oglądam w 4k, bo mam monitor 4k, ale nawet gdybym nie miał, to bitrate na YT jest znacznie lepszy przy 4k, więc nawet gdybym miał monitor FullHD, to i tak bym oglądał w 4k. Obecnie jestem bardzo zawiedziony jak ktoś coś wrzuca na jakiolwiek kanał w 1080p. W przypadku bushkraftu i tematów leśnych duży btrate ma ogromne znacznie, bo w kadrze zawsze jest dużo ruchomych elementów, które wymagają większego
@Fantomo imho nie ma to wielkiego znaczenia pod warunkiem, że twórca pokazuje coś więcej niż same widoki.. bo na takie filmy to mi szkoda czasu, bez względu na rozdzielczość - tak jak w grach: sama grafika nie zrobi dobrej gry.
@sm_m: Dokładnie tak jest ale rozumiem że nie rezygnujesz z treści tylko dla tego że ktoś wrzucił film w Full HD? Jak coś cię zaciekawi to schodzi to na dalszy plan? A jak z dźwiękiem? Bo u mnie absolutnie minimum to choćby chiński mikrofon przypięty gdziekolwiek, w filmach gdzie ktoś coś mówi. A jakość obrazu schodzi na dalszy plan
@Fantomo: Ogólnie to nie mogę powiedzieć, że coś skreślam z tego powodu. Jak już zacznę oglądać, to jak mnie zaciekawi, to raczej oglądam, ale jak zauważę że obraz jest brzydki, to odruchowo klikam w ustawienia, bo ciężko mi uwierzyć, że ktoś w dzisiejszych czasach nie uploaduje w 4k. Co do dźwięku to rzadko spotykam filmy z tak słabym dźwiękiem, żeby mnie to irytowało, no ale wszystko jest ważne w odbiorze
@Fantomo: chyba jestem jakiś inny niż reszta ludzi w tym temacie, bo pomimo monitora 4k wolę oglądać w 1080p, zazwyczaj albo nie widzę różnicy albo jest tak minimalna że nie warta poświęcenia czasu na dłuższe załadowanie filmiku
Co jeśli ktoś wrzuca tylko w 1080p? Oglądacie czy olewacie taki kanał?
#youtube #bushcraft #podrozowanie #gopro #pytanie