Wpis z mikrobloga

Czy w którymś distro Linuxa jest wbudowany Wireguard, ale z GUI? Ewentualnie czy istnieje możliwość doinstalowania z GUI?

Chcę się przesiąść z Windowsa, ale wymogiem jest wireguard w jak najprostszej formie. O ile mam jakieś serwery na debianie w domu z usługami, do których zaglądam raz na miesiąc, to tutaj będzie komp do pracy codziennej. Potrzebuję wireguarda, żeby się łączyć do domu i do pracy.

Niestety jestem wychowany na Windowsie i przyzwyczajony, że wszystko mogę sobie łatwo wyklikać.

#linux #komputery #informatyka
jestemjakijestem1212 - Czy w którymś distro Linuxa jest wbudowany Wireguard, ale z GU...

źródło: maxresdefault

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chyba każde większe distro będzie to miało w pakietach, GNOME i KDE chyba nawet maja zarzadzanie VPNami wbudowane w siebie

Na pewno jest w snapie

Niestety jestem wychowany na Windowsie i przyzwyczajony, że wszystko mogę sobie łatwo wyklikać.

@
  • Odpowiedz
@mvmxks: ogarnianie, a komfort codziennej pracy to co innego ;) Raz na jakiś czas zaloguję się, zobaczę czy backup na proxmoxie się zrobił i dam apt-get update && apt-get upgrade, a to co innego niż jechanie na komendach na co dzień.

W domu mam czas na ogarnianie tutoriali i próbowanie. Na kompie do pracy ma być maksymalnie prosto i szybko, bez szukania czemu to nie działa. Szybka konfiguracja i prostota.
  • Odpowiedz
@jestemjakijestem1212: wireguard to jest już część j---a linuxa, więc każdy to ma lub może mieć; jeśli chodzi o pulpity, to zarówno Gnome, jak i KDE dają mozliwośc wyklikania konfiguracji wireguarda lub zaimportowania jej z pliku txt lub zip, jeśli mowa o kliencie VPN
  • Odpowiedz
@amamoh: dzięki, to jest to czego szukałem. Instalowałem Minta (chyba z Cinnamon) , ale tam nie było tak rozbudowanych opcji, trzeba było pakiety instalować, a GUI szukać po githubie, także odpuściłem.

Już biorę się za Ubuntu KDE

@rtp_diov - próbowałem m.in. Minta. Jest tam network menager, ale jest tylko openvp. wireguarda odrzuca, trzeba instalować.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: próbowałem Minta i jeszcze jakiegoś gamingowego distro. Był tylko OpenVPN. Wireguarda trzeba było dociągać. W pakietach nie było GUI. Zaciągnąłęm jakąś wersję z Githuba i owszem pojawił się przełącznik w menadzerze, ale raz działał, raz nie...
  • Odpowiedz
@Kryspin013: próbowałem Minta i jeszcze jakiegoś gamingowego distro. Był tylko OpenVPN. Wireguarda trzeba było dociągać

@jestemjakijestem1212: nie chce mi się teraz sprawdzać na czystym systemie. Nie widzę nawet pakietu z wiregurad więc możliwe, że po prostu trzeba dociągnąć jakiś szerszy pakiet z gui do networkmanagera d GUI, ale jakoś ciężko mi w to wierzyć. A sam WireGuard to jest dosłownie część kernela linuksowego.

Zaciągnąłęm jakąś wersję z Githuba
  • Odpowiedz