Wpis z mikrobloga

@DorodnyTucznik: kokosowy nadal jest top bo jest nasycony i dobrze znosi wysokie temperatury. Zmienia smak potraw niestety. Masło tylko do jajecznicy raczej oraz na zimno. Za to klarowane masło do smażenia spoko. Na olejach rafinowanych to patologia, tego bym nie radził. Jak już to oliwa z oliwek ekstra virgin bo ta dobrze znosi smażenie nawet kilku godzinne co udowodniono w badaniach a nikt nawet tak długo nie smaży. Smalec też
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik: Nie tak dawno miałem tutaj spór z kimś nt oleju do smażenia, byłem w błędzie bo okazuje się że Oliwa z Oliwek jest zajebistym olejem do smażenia, lepszym niż olej z pestek winogron :)
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik: tłuszcze zwierzęce jak smalec nie są złe, natomiast oliwa z drugiego tłoczenia jest najlepsza bo zdrowa i ma wysoką temperaturę dymienia. https://allegro.pl/produkt/oliwa-z-oliwek-pure-rafinowana-sasso-1000-ml-b32404e2-fb09-40cc-845b-4fd1e98e702d?offerId=17596807487 o kurde to jakie tanie a ja z Włoch wożę jak debil. To jest moja ulubiona - z pierwszego i drugiego tłoczenia zmieszana. Super cena w ogóle, sam zamówię.
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik: Oliwa z oliwek jest najlepsza do takiego zwykłego podsmażania na patelni, ewentualnie rzepak jak smażysz jakieś paniery, tempury czy steki co potrzebują wyższej temperatury. Smalcu, masła i kokosowego na co dzień warto unikać ze względu na duża zawartość nasyconych. Ewentualnie od czasu do czasu dla smaku.
Generalnie jak zależy ci na zdrowiu to słuchaj zaleceń towarzystw kardiologicznych i dietetyków a nie keto szurów i znajomych którzy coś przeczytali w
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik: kokosowy nigdy nie był top, tego tłuszczaka wyżej nie słuchaj.
Najlepsza do smażenia oliwa z oliwek. Tylko zaznaczam, że niewiele osób w ogóle potrafi coś usmażyć zgodnie ze sztuką kulinarną. Zwykle jest to podduszanie na mocniejszym ogniu i wtedy sprawdzi się większość olejów. Oczywiście zgodnie z ogólnym rankingiem zdrowotności i termostabilności
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik: Do smażenia tłuszcze nasycone poza masłem są dobre, ale pod kątem zdrowotnym to najgorsze g---o - łatwo to zweryfikować, tłuszcze zwierzęce są niezdrowe i to nie jest slogan. Więc wszelkie kokosowe, smalce, masła klarowane jeśli nie musisz używać, w-------l i nie kupuj, niech inni się trują.
Natomiast oliwa z oliwek jest najlepszym wyborem, najlepiej jeszcze extra virgin bo ma więcej polifenoli, które chronią olej i smażone produkty przed utlenianiem.
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik: oliwa wbrew pozorom nie dodaje dziwnych posmakow, a jeśli to mielony to z tłustego mięsa i jeszcze chcesz go napoić dodatkowym smalcem, możesz oczywiście, ale z szacunku dla zdrowia się zastanów. Ja mielone piekę w piekarniku po spryskaniu oliwą. Mają chrupka skórkę i są miękkie w środku.
  • Odpowiedz
@elemel90: przede wszystkim bardzo wysoka temperatura, taka że jak polejesz patelnię lekko wodą, to nie będzie ona parować od razu, ale rozbije się ona na krople będą na całej powierzchni sobie swobodnie poruszać. Do tego bez znednego mieszania co chwila, tylko pozwolić się tej żywności lekko przypalić i zbrązowiec. Oczywiście nie ma to nic wspólnego ze zdrowiem, ale kwestie smaku wymagają czasami poświęceń
  • Odpowiedz
@Saprofit dokładnie tak, ja używam tylko patelni stalowej i w ten sposób o--------m praktycznie codziennie 3 jajka sun side up, czuje się oka więc nie wiem czy to zdrowe czy nie aczkolwiek oliwa i jajka, co tam może być niezdrowego xd
  • Odpowiedz
@Xdxxdxddd: no wysoka temperatura obróbki jest niezdrowa xD
Na jajka akurat używam non sticka, bo robię je na niskiej temperaturze żeby się właśnie nie spaliły, ale większość potraw jak już smażę, to na stali nierdzewnej właśnie.
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik: Olej kokosowy jest c-----y, bo ma w p---ę tłuszczy nasyconych co podwyższają cholesterol LDL. Unikać jak ognia.

Chyba, że jesteś z sekty, która wyznaje, że im większy cholesterol tym lepiej. Jeśli tak to nie chce mi się kłócić.
  • Odpowiedz