Wpis z mikrobloga

Tez bym sie skrzywil, gdybym uslyszal, ze dziewczyne ma prowadzic ojciec do oltarza, bo to nie jest nasza tradycja tylko amerykanska. A importowanie amerykanskich zwyczajow do kazdej dziedziny zycia, gdy mamy wlasne tradycje, ktore sa w porzadku, mnie drazni, zeby nie powiedziec dosadniej. Niektore kobiety naogladaly sie za duzo amerykanskich filmow i koniecznie chca kopiowac. To samo zdanie mam na temat Halloween. Pozdrawiam. #rolnikszukazony #logikarozowychpaskow #zwiazki
wilku88 - Tez bym sie skrzywil, gdybym uslyszal, ze dziewczyne ma prowadzic ojciec do...

źródło: ca244e9c0d189564de2d62beaf7d69fd351166a15ae47bf9d03ec162213997ce

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kilo-bravo: zależy jaką masz perspektywę - np. u mnie w rodzinie, ani w szkole nigdy nie widziałem, żeby ktokolwiek obchodził imieniny, to wtedy obchodzenie imienin brzmi ultra obco
  • Odpowiedz
@wilku88 dokładnie katolicka tradycja, że małżonkowie są wprowadzani razem przez księdza do kościoła, bo są dorosłymi równymi wobec Boga ludźmi, w amerykańskiej protestanckiej tradycji ojciec przekazuje córkę pod opiekę jej przyszłemu mężowi, co pokazuje, że całe życie jest zależna od mężczyzny. Pamiętam że w UK przed ślubem Williama i Kate Kościół Anglikański w ogóle zmienił tekst przysięgi małżeńskiej usuwając z przysięgi małżeńskiej kobiety słowa że ślubuje posłuszeństwo mężowi, podczas gdy Kościół
  • Odpowiedz
@vozhny U mnie się składa życzenia na imieniny ale ja tego nie lubię. Urodziny mają większą wartość bo to dzień, w którym przybywa Ci kolejny rok do wieku. Imieniny to umowne daty, które są takie a nie inne bo tak sobie ktoś wymyślił. Nie mają dla mnie dużego znaczenia.
  • Odpowiedz