Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirabelki. Taka jest afera. Zarządcą stwierdził, że świetnym pomysłem jest ustawienie kosza na śmieci tuż przed grobem mojego Taty, bo starsi Parafianie domagali się większej ilości mniejszych śmietników. Czy ktoś pytał mnie o zdanie? Nie. Czemu w takim razie nie ustawili tego śmietnika przed grobem osoby, która tak tego potrzebuje?

Zgłosiłam sprawę do parafii. Odpowiedź?

Zamiast reakcji – pouczenie, że „śmieci same się nie rozsypały” i że „wierzą, że dałam radę posprzątać, by dać przykład innym”.

Czyli: parafia ustawia śmietnik przy grobie, a wierny ma posprzątać po parafii.

Chciałam dziś posprzątać grób przed Świętem Zmarłych. Najpierw musiałam przepchnąć hałdę śmieci.

Link do posta, w którym parafia próbuje zrzucić winę na mnie:

https://www.facebook.com/share/p/14NNNjwzPSw/

Co o tym myślicie? Gdzie zgłosić dalej jeżeli nadal będą stawali okoniem?

#afera #cmentarz #wykop #wykopefekt
Negaigoto - Mirki i Mirabelki. Taka jest afera. Zarządcą stwierdził, że świetnym pomy...

źródło: 1000032560

Pobierz
  • 113
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Negaigoto: jak zwykle leniwi p0lacy nie mogą ruszyć d--y sprzed telewizora, jedyne co praca dom i weekendowe siedzenie przed telewizorem. Później płacz, że trzeba własny worek na śmieci i go kilka metrów dalej wyrzucić xD

Oczywiście klecha pewnie będzie robić problemy jak zwykle, bo większości p0laków będzie taki śmietnik na rękę, ale wiadomo jakbyś komuś na nagrobku takie śmieci postawił to byś miał sprawę jeszcze, dodatkowo kasę za miejsce na
  • Odpowiedz
@Negaigoto: kurde, mam identyczna sytuację. Ja radzę sobie tak, ze zawsze na cmentarzu znajdę "pana wiesia" do pomocy. Daje mu 20zl i przepycha mi ten śmietnik, a jak jest pusty ustawia w innym miejscu. Kiedys przybyłem 2.11, a to prawie grobu nie widziałem, tyle śmieci w około... szkoda gadać..
  • Odpowiedz
Parafia usunęła cały post.

@Negaigoto:Jeszcze zdążyłem przeczytać przy porannej herbatce.

BTW sprawdź czy na nagrobku są plamy np po wylanej stearynie - zniczu. To już jest zniszczenie mienia. Co do ich odpowiedzi, jakoś nie miałem problemu codziennie pojawić się na cmentarzu w ostatnich 2 tyg przed 1 listopada i robić porządki, bo jednak ludzie jak bydło potrafią walić śmieci obok koszy. Jakoś też nie miałem problemu w zostawieniu dużych worków
  • Odpowiedz
@Negaigoto wołaj. Odpowiedź karygodna, miejsce kosza też chamskie, bo nawet stanąć przed grobem nie ma jak. No ale w jednym mieli rację, same śmieci się tam nie rozsypały. Trochę elementarnej kultury niestety w społeczeństwie brakuje. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Negaigoto: po tak głupiej odpowiedzi parafi chyba w---------ł bym ten śmietnik na środek alejki, a jak sie przy okazji w-----e to nawet lepiej. Już pal sześć, że stoi śmietnik jak by był nieprzepełniony i zamknięty ale to są jakieś jaja.
  • Odpowiedz
@Negaigoto: Dobrze zasugerował ktoś wcześniej - jeśli parafia będzie robić problemy, podeprzyj się koniecznie przepisami. Zawartość wyrzuconego czy porzuconego obok kosza znicza może poplamić nagrobek, więc możesz podkreślić, że w takiej sytuacji obciążysz parafię kosztami usunięcia szkody.

Kolejna sprawa: kosz nie powinien znajdować się tak blisko grobu choćby z uwagi na przepisy pożarowe. Jest ustawiony tak, że jeśli zapalony przy grobie znicz zostanie np. przewrócony przez wiatr, może podpalić walające
  • Odpowiedz
Zamiast reakcji – pouczenie, że „śmieci same się nie rozsypały” i że „wierzą, że dałam radę posprzątać, by dać przykład innym”.

@Negaigoto: Oooo po takich słowach śmieci rozsypały by się jednak same, na wszystkie groby w około i inny by posprzątali by sobie dać przykład. Jestem człowiekiem s--------m.
  • Odpowiedz
@Negaigoto to jest cmentarz przy kościele na gliwickiej? Słuchaj, mieszkam jakies 5 minut od tego miejsca. Jak potrzebujesz pomocy w przenosinach tego kosza (najlepiej pod groby biskupów ( ͡° ͜ʖ ͡°)) to się oferuje
  • Odpowiedz