Wpis z mikrobloga

Pacjent i30 Hyundai pierwszej generacji - aktualnie na felgach opony 185/65 r15. Wszędzie według wyszukiwarek czy to na oponeo czy skleopon pokazuje, ze mogę założyć 195/65, które są dużo tańsze na komplecie.
Może ktoś tutaj podpowie czy faktycznie brać ten drugi rozmiar i się nie zastanawiać? :)

#opony #motoryzacja
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomala92: ja bym nie zakładał, ciężej będzie miał się zbierać. większa waga samej opony jak i większa średnica, auto też pójdzie do góry o 6.5mm więc gorsze zachowanie na zakrętach, wyższej środek ciężkości, spalanie też lekko wzrośnie. Jak Ci to nie przeszkadza to zakładaj.
a czy są dużo tańsze niż 185 to raczej na pewno nie, raczej nawet tańsze, zależy jakich opon szukasz.

Też mam i30 fabrycznie na 185/65/15 i
  • Odpowiedz
  • 0
@trzaichlac69 dzieki ;)
@r5678 kolo 100zl na komplecie wychodzi. W sumie chce kupić Nexeny lub Klebery wielosezony do tego auta. Autko typowo do pracy 7/8 tyś km rocznie. Jako drugie w rodzinie, więc w góry nikt nim nie pojedzie ;)
  • Odpowiedz
@tomala92: co to jest sto złotych, gumiarz weźmie 160zł za montaż.
różnice między rozmiarami potrafią być i 1000zł

w 185 z fajnych modeli masz uniroyal allseason 3. poza tym dębica navigator 3 też dobra, klebery trójki też bardzo dobre kapcie.
  • Odpowiedz
@tomala92: Sprawdziłem na blogu 8opon i... będą pasować o ile gdzieś po czasie ktoś nie zmienił felg z oryginalnych na np. tuningowane albo jakieś wąskie. Pamiętaj jednak że gdybyś miał dylemat czy na zimę lepsze szersze opony czy węższą to węższe mają delikatną przewagę. Jestem w trakcie pisania artykułu na ten temat u mnie na blogu.
  • Odpowiedz