Wpis z mikrobloga

Poranne przemyślenie. Cieszę się, że nie jestem nastolatkiem w obecnych czasach. Mają o wiele trudniej, bo każda głupota może byc nagrana i rozpowszechniona, a ten wiek cechuje się popelnianiem błędów.
Z drugiej strony w porównaniu do lat 90/00 mają łatwiejszy start na rynku pracy, pomoc od państwa itp.

Chciałbyś być nastolatkiem w obecnych czasach?

• Tak 21.3% (93)
  • Nie 53.9% (235)
  • Bez znaczenia 15.8% (69)
  • Nie wiem 8.9% (39)

Oddanych głosów: 436

• 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 43
@auto_reply: trudniej mają, bo my nie mieliśmy takiej presji bycia najpiękniejszym, przebojowym. Po prostu było się, bo nie było upiększonych wzorców z youtube, Instagrama czy innych stronek. Teraz latwiej sie czuć gorszym.
  • Odpowiedz
Jakbym miała dostęp do tiktoka jako nastolatka to miałabym zryty beret.

@auto_reply: dokladnie mam takie samo wrażenie, teraz jako stary dziad potrafię sobie ten syf odpalić (mam go na tablecie, zainstalowany X miesięcy temu, żeby zobaczyć co to jest) i spędzić nad tym 4h, w sumie ciul wie dlaczego, a potem mam takiego jakby kaca.

https://en.wikipedia.org/wiki/Doomscrolling
  • Odpowiedz
@N4lesnik ze tez nikt nie pisze jak beda miec przewalone pod wzgledem pracy. Konkurowac z ai w pracach umyslowych i z imigrantami w pracach fizycznych. Ja jako nastolatek kompletnie bym nie mial motywacji sie niczego uczyc jakbym wiedzial ze walcze z ai
  • Odpowiedz
@N4lesnik: Patrząc w aspekcie rozwoju i możliwości, to oni dzisiaj żyją jak pączki w maśle. Mogą być kim chcą i robić co chcą. Nawet na zwykly melanż jadą sobie w Polskę a nie chlają Marconi za przystankiem. Jak mają też roztropnych rodziców znających patologie dzisiejszych czasów i rozumieją że świat nie kończy się na smartfonie, to naprawdę jest im czego zazdrościć.
  • Odpowiedz
@eeehhh:

Patrząc w aspekcie rozwoju i możliwości, to oni dzisiaj żyją jak pączki w maśle. Mogą być kim chcą i robić co chcą.

Chcieć to se mogą. Dolne 90% z nich to będzie biologiczny odpad do przeżucia i wysrania przez system. U mnie w klasie też Grażyny nauczycielki wmawiały Sebom i Karynom, że będą astronautami i modelkami, a Polska przegoni Niemcy w 2020.
  • Odpowiedz
@positive_mental_attitude: Tam p--------h. Skoro oni są biologicznym odpadem systemu to co powiedzieć o wcześniejszych rocznikach co miały do wyboru albo UK/Holkę albo tyranie pół życia u janusza w jednej firmie na powiat albo jeszcze wcześniej przewalanie gnoju w PGR.

Młodzi mają tyle lepiej, że po prostu przyszli na gotowe i żyją już w rozwiniętej Polsce.
  • Odpowiedz
@eeehhh:

Młodzi mają tyle lepiej, że po prostu przyszli na gotowe i żyją już w rozwiniętej Polsce.

Jakie gotowe? Oni są na borrowed time, każdy z nich będzie robił w tych samych 'zakładach' utrzymując przy tym dwóch emerytów przy galopującej inflacji i bankrutującym państwie niezdolnym nawet do spłaty odsetek od długu. Demografia uśmiechniętej Polski to ewenement na skalę światową na równi z Koreją Południową, ale tutaj w przeciwieństwie do Kraju Cichego
  • Odpowiedz
@eeehhh: Napisałem samą prawdę. Demografia, produktywność oraz skala zadłużenia jasno określa przyszłość narodów w perspektywie kolejnych dekad. To, że móżdżek przeciętnego polaczka rejestruje tylko to co TU i TERAZ bez żadnego myślenia przyszłościowego nijak nie zmienia tego faktu. Jakby fizyczny ból pojawiał się po miesiącu to na tiktoku byłoby pełno gojów, którzy dla atencji waliliby się młotkami po palcach, a potem zdychali w bólu po kilku tygodniach. Właśnie dlatego rabin
  • Odpowiedz
@N4lesnik: zależy jeszcze czy mając w głowie już swoje aktualne doświadczenia. Dzisiaj jest chat gpt i inne modele AI więc odrabianie zadań z niepotrzebnych przedmiotów byłoby dużo łatwiejsze. Łatwiejszy dostęp do wszystkiego. Nie byłoby też problemu żeby chodzić na zajęcia dodatkowe w dzisiejszych czasach, a nie słuchanie tylko, że kasy nie ma, nie dam cię nigdzie. Też jest teraz bezpieczniej, a do tego łatwiejszy kontakt przez telefon. Oczywiście tiktoki i
  • Odpowiedz