Wpis z mikrobloga

No i co? Właściciele pojechali sobie na miasto o 18:10. Skąd wiem że wtedy? Bo od tego czasu pies szczeka bez przerwy. Minęła już 1h 20m i jestem przekonany że będzie tak szczekał aż nie wrócą. Ciekawe czy (ulubione porównanie psiarzy) dziecko też by tak samo zostawili żeby płakało i się darło godzinami. To są właśnie ci empatyczni ludzie, mogliby od razu wiertarkę zostawić włączoną żeby wierciła w ścianie póki ich nie ma. Jedyny plus jest taki, że to mieszkanie z psieckiem jest po skosie i chyba dosyć daleko, więc nie słychać tak bardzo, ale ich bezpośredni sąsiedzi mają pewnie ładny koncert ( ͡º ͜ʖ͡º)

#psy #psiarze #psiegryw
greedy_critic - No i co? Właściciele pojechali sobie na miasto o 18:10. Skąd wiem że ...

źródło: image_picker_FD60098F-A05F-4ECD-8EA0-5D2237D3AB3E-80094-0000085298F325B0

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@greedy_critic: I najlepsze że nic się nie da z tym zrobić. Art 51 kw jest nieprecyzyjny i se można go w dupę wsadzić. Potem się dziwią że trują te kundle.
  • Odpowiedz
@dktr: immisja i roszczenie negatoryjne.

poczytaj o:
Art.  144. KC
Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.
  • Odpowiedz
ponad przeciętną miarę

@reaction_c: Kolejny precyzyjny przepis. Ile to jest ta przeciętna miara? Trafisz na policjanta psiarza i dla niego to będzie norma że drze ryja po 5h dziennie.
  • Odpowiedz
@inrain88: to było akurat combo szczekania i innych hałasów. Generalnie radzenie sobie z tym jest możliwe, ale na pewno nie ma rozwiązania natychmiastowego. Podstawą działania są KW i KC i użycie KW, czyli Policji/SM do zbudowania sprawy w oparciu o immisję. Większość ludzi, tak jak ja miałem, ma błędne wyobrażenie na temat tego co może a czego nie może Policja. Jeśli pies szczeka i przyjedzie patrol, a nie ma właściciela
  • Odpowiedz
@reaction_c: Dzieki za merytoryczna odpowiedz. Mysle, ze to co napisales powinienes wklejac co jakis czas, to moze otworzyc ludziom droge do radzenia sobie w takich sytuacjach. Dzieki jeszcze raz.
  • Odpowiedz
@inrain88: Również dziękuję. Popatrz wyżej - np komentarz @dktr, że przepis jest mało precyzyjny. Tylko problem polega na tym, że ciężko jest ustalić jedną miarę, a co więcej taki "otwarty" zapis właśnie otwiera drogę do roszczenia z tytułu immisji, bo osoba otwierająca roszczenie może wnioskować co jest dla niej za dużo.

Załóżmy, że zrobimy tak jak chce @dktr. Otóż hałas można zmierzyć, w decybelach. Zatem wpiszmy
  • Odpowiedz
@reaction_c: Więc należy ustalić limit dB i czasu taki aby nie był uciążliwy nawet gdy ten czas wynosi np 1 h. Absurdem to jest trzymanie szczekających psów w mieszkaniach i skazywanie na słuchanie tego wszystkich dookoła.
  • Odpowiedz