Wpis z mikrobloga

Częstochowa właśnie przebudowuje swój Dworzec Główny. Dworzec położony jest u stóp długiej Alei prowadzącej na Jasną Górę. Była to okazja, by wybudować coś oryginalnego, łączacego nowoczesność dworca z urokiem dawnych styli. Częstochowa zyska jednak dworzec kompletnie nie pasujący do stylu okolicy Śródmiejskiej, a wkoło są wysokie secesyjne kamienice. Dlaczego godzimy się na taką brzydotę?
Zadałam z ciekawości zadanie ChatGPT: zaprojektuj dworzec w stylu secesyjnym z elementami Art Nouveau. Tak tylko, by sobie pomarzyć...

#czestochowa #polska #dworzec #pkp #historia #miasto #architektura
Vena_cava1995 - Częstochowa właśnie przebudowuje swój Dworzec Główny. Dworzec położon...

źródło: z31770116AMP,Obecny-dworzec-w-Czestochowie-i-projektowany-

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vena_cava1995: obecny dworzec to masa nie wykorzystanej przestrzeni i smród. Rozumiem sentyment ale bez przesady. Niech powstanie nowoczesny budynek w którym na pewno miejsce znajdą sklepikarze czy kawiarnie.
  • Odpowiedz
@m_k_92: ale tutaj nie chodzi o sens wyburzania starego dworca tylko o to, że nowy nie pasuje w ogóle do otoczenia. Stary również był wrzucony w środek miasta zaburzając całkiem stylistykę okolicy
  • Odpowiedz
@m_k_92: tak jak pisze Wompierz, chodzi o to, że buduje się taką szkaradę. Człowiek to nie małpa. Pragnie piękna, estetyki. A tu mamy na prawdę w tak starym mieście jak Częstochowa dworzec totalnie psujący klimat miasta. A była to okazja powrotu do dawnego pięknego stylu. Można było do tego nawiązać na tyle sposobów.
  • Odpowiedz
@Vena_cava1995: przyjechał pewnie jakiś typ z PKP z Warszawy, powiedział że mu się coś w Excelu koszty nie spinają, kazał wyburzyć dworzec i wybudować najtańszy jaki się da i mamy to co mamy ( ͡° ͜ʖ ͡°) kto by się przejmował prowincją, przecież Częstochowa i tak już upada
  • Odpowiedz
@JKL789: studiowali na PCz moi starsi o 18 lat kuzyni to Częstochowa upadała, studiowałem ja od 2010 roku Częstochowa upadała, teraz studiują lekarze, prawnicy co w tamtym czasie było nie do pomyślenia w Częstochowie to też Częstochowa upada.

Chłopie my tutaj jesteśmy jak stonka. Zostanie samo gęste.
  • Odpowiedz