@Analny_Rozrabiaka Ja tylko dodam, że nie wiem, co ty próbujesz osiągnąć, porównując pogryzienia przez psy do liczby wypadków samochodowych. To nawet nie jest porównywanie jabłek do pomarańczy, to porównywanie jabłek do okrętów podwodnych. Dwie kompletnie różne rzeczy. Może porównamy jeszcze liczbę pogryzień do rocznej liczby ofiar malarii na świecie i będziemy myśleć, że cokolwiek to udowadnia?
Tu nigdy nie chodziło za bardzo o skalę, tylko o to, że jeśli już poważne
@Analny_Rozrabiaka: myślę, że jak zwykle brakuje tu zdrowego rozsądku. Ja jeśli bym miala psa, to bym robiła wszystko, żeby ludzie dookoła byli bezpieczni, nieważne jaka rasa. Nie chciałabym nawet, żeby mój pies z radosci kogoś ubrudził, czy obslinił bez jego zgody na zabawę.
Jeśli jaki sklep/restauracja zaprasza z psami, to mam wybór, czy tam pójdę. Jednak urzędy, szpitale nie (oczywiście pomijam tu psa przewodnika).
@isomalta: wszelkie przypadki pogryzień powinny być rozliczane, ja się z tym jak najbardziej zgadzam. Są obecnie przepisy które na to pozwalają, ale policja nic z tym nie robi. Nie zgadzam się jednak na to, żeby ktoś mi groził bo mam psa XD
@reaction_c: Ach i jeszcze jedna ważna rzecz. W tym raporcie Pani Izy co go nie opublikowano, wskazuje się, że w Covidzie było najmniej pogryzień i wiąże się to z tym że ludzie nie wychodzili z domów. No a dane ze szpitali wskazują że z 2020 roku pochodzi 42% przypadków wszystkich pogryzień przez psy z 15 lat. O to właśnie chodzi że te dane się ze sobą zupełnie nie pokrywają. No
@Analny_Rozrabiaka: dane przekazywane do SANPIDU muszą zawierać konkretne dane, jest na to określona procedura. Ma to na celu sprawniejsze zarządzanie danym przypadkiem. Zaangażowanie SANEPIDu zależy od sytuacji, czyli nie ma znaku równości między zgłoszeniem się do lekarza a podaniem szczepionki poekspozycyjnej i jest na konkretna procedura, tu masz link:
przeanalizuj sobie i zauważ, że nie każdy przypadek zgłoszenia pogryzienia będzie wymagał podawania szczepienia. To tłumaczy "rozjazd" między danymi. To,
Kłamiesz nawet w swoim nędznym podsumowaniu. Napisałeś ze 99% nie wymaga żadnej interwencji medycznej na podstawie tego ze 0.3% zostało w szpitalu dłużej niż 0 dni. To ze ktoś nie zostanie w szpitalu na noc, nie oznacza ze nie musiał miec zalozonych szwów np na twarzy i blizny do końca życia.
Nie zostanie na noc w szpitalu nie oznacza braku blizn do końca życia.
@In_thrust_we_trust: usuwam wpisy które wskazują że ktoś nie przeczytał niczego co napisałem. Tak jak zapowiadałem. Usuwam również wpisy z wyzwiskami oraz groźbami.
@Analny_Rozrabiaka aa i jeszcze jedno wybierasz teksty które pasują do twojej narracji dlaczego nie wkleiłem podsumowania tekstu ktore mówi o czubku góry lodowej?
Between 2006–2020, a total of 4,145 cases of hospitalizations
for dog bites were found, of which approx. 42% occurred in 2020 during the COVID-19 pandemic and lockdowns. These numbers are just the tip of the iceberg. Most of the
@Analny_Rozrabiaka: wiesz, że jak pies komus rozszarpie rękę to ją zszywają, w gips i puszczają wolno? A ta osoba może mieć problemy z tym do końca życia?
Tu nigdy nie chodziło za bardzo o skalę, tylko o to, że jeśli już poważne
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Jeśli jaki sklep/restauracja zaprasza z psami, to mam wybór, czy tam pójdę. Jednak urzędy, szpitale nie (oczywiście pomijam tu psa przewodnika).
Wykopki po prostu znalazły sobie kolejną
źródło: 1000013450
Pobierzhttps://www.gov.pl/web/psse-zabkowice-slaskie/zostales-ugryziony-przez-zwierze-powiemy-ci-co-zrobic
przeanalizuj sobie i zauważ, że nie każdy przypadek zgłoszenia pogryzienia będzie wymagał podawania szczepienia. To tłumaczy "rozjazd" między danymi. To,
Nie zostanie na noc w szpitalu nie oznacza braku blizn do końca życia.
W ramach kontroli skontrolowano 1 730 indywidualnych dokumentacji medycznych — w 73,5 % przypadków stwierdzono uchybienia.
W blisko 25 % tych dokumentacji było więcej niż pięć różnych
for dog bites were found, of which approx. 42% occurred in
2020 during the COVID-19 pandemic and lockdowns. These
numbers are just the tip of the iceberg. Most of the
@Analny_Rozrabiaka: To z pogryzieniami, że ludzie nie chcą być gryzieni i tego sprawdzać, kaganiec na każdego psa i problem rozwiązany.