Wpis z mikrobloga

co jest takiego skompilkowanego w budowie rakiet dalkiego zasiegu, ze tak malo krajow je ma? tylko USA moze dac Tomahawki? a Francja, Niemcy, nie maja nic do sprzedaży z zasiegem 2.5k km? przeciez to silnik, gps i ładunek xD my Polacy chociaż cos sami do 300km potrafimy zbudowac?

#wojna #ukraina #rosja #bron #rakiety
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mcsQ: know-how, logistyka, technologia, doświadczenie, infrastruktura, utrzymanie. Zmiennych trochę jest.

przeciez to silnik, gps i ładunek xD

To jednak grube uproszczenie.
  • Odpowiedz
@mcsQ: Nikt nie produkuje, bo prawie nikt na świecie nie ma potrzeby tego produkować. Tylko właściwie światowe mocarstwa mogą mieć ochotę kogoś strzelić dalej niż na 300 km.
Po co Belgia czy Holandia miałaby produkować takie rakiety? Z kim oni mają wojnę toczyć która byłaby dalej niż 300 km od ich granic?
Sektor zbrojeniowy jest ściśle sprzegnięty z zamówieniami rządu kraju w któym się znajduje. Nikt nie będzie produkować w
  • Odpowiedz
ale Taurus to chyba ttlko 500km, więc żaden game changer

@mcsQ: to pomyśl w jak bardzo złej sytuacji jest Ukraina, skoro tego potrzebuje.
  • Odpowiedz
@mcsQ: znajdź mi firmę w Polsce która oferuje na sprzedaż odbiornik gnns który wytrzyma w rakiecie i nie da się zagłuszyć (podpowiem że nie ma hehe) a to tylko jeden z pierdyliarda części XD
  • Odpowiedz
@Metris: Mylisz kwestie. Abstrahując od tego jak jest czy nie jest na froncie, to takowa potrzeba nie musi wynikać ze "złej sytuacji Ukrainy" a po prostu z tego, aby posiadać więcej możliwości uderzania w agresora (tak, Rosję) tego konfliktu.
  • Odpowiedz
@duzy240 @mcsQ
No właśnie nie wiem o czym jest cały czas ta dyskusja jak Flamingi inspirowane są konstrukcją tomahawków (no i V1 ogólnie) - czemu tomahawki miałyby być takim gamechangerem
  • Odpowiedz
@mika077: Te Flamingi to niewiadomo czy wgl istnieją, ale bawi mnie jak Ukraina co chwilę się czymś przechwala a potem okazuje się to ich propagandą. Na pewno specyfikacja Flaminga to bujda
  • Odpowiedz