Wpis z mikrobloga

Cześć mam pytanie do fanów motoryzacji głównie rzeszy mechaników na wykopie, mianowicie dziś dokonywałem rutynowego serwisu rocznego auta Ford Fiesta 2016 1.0 ecoboost (filtry i oleje), auto zostało zalane olejem Castrol 5w30 przez mechaników, gdzie norma dla tego samochodu to 5w20 również recomandowany olej Castrol, czy w przypadku wlania innego rodzaju oleju nic nie powinno się stać? u Mechanika dostałem informacje iż ten olej również spełnia normy dla tego silnika i bardzo często leją go do ecoboostów i nie ma problemów, choć google jasno wskasuje że powinien być to 5w20.

Proszę o pomoc eksperta bo chce być spokojny zwłaszcza że wiadomo iż ten silnik jest awaryjny mega.

#mechanikasamochodowa #mechanika #samochody #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale co prawda to niektórzy mechanicy są mądrzejsi od radia.

@eugeniusz_geniusz: Z drugiej strony klasa 20 oleju może być dopuszczalna taka ze względu na konieczność utrzymania norm zużycia paliwa w danych warunkach, nawet kosztem trwałości silnika.
Więc równie dobrze ci "mądrzejsi od radia" mogą mieć rację doradzając olej którego producent nie uwzględnia w serwisówce tylko dlatego że wyskoczyłby z jakiś norm emisji czy czegoś.
  • Odpowiedz
@magiol: patrzysz jakie normy ma spełniać olej do tego silnika.. musi być napisane w instrukcji, jeżeli 30tka spełnia tą normę to z powodzeniem można ją lać
  • Odpowiedz
@magiol: na szybko znalazłem że norma oleju ma być M2C948-B
i z tego co widze spełnia ją tylko 5W20. w zmienniku dopuszczają A5/B5 ale nie więcej niż litr i awaryjnie a nie na stałe i jeszcze dopisali że musi być 5W20..

Także wychodzi na to, że nie może być 30tka i trzeba zlać. może ciasny silnik, 30tki maja grubszy film olejowy a ta norma hths 2.6, bardzo niski.
Innymi słowy
  • Odpowiedz