Wpis z mikrobloga

Nie wiem czemu @jaroty ma mnie na #czarnolisto, ale odpisuję tutaj:

https://wykop.pl/wpis/83580677/psiarze-psiegryw-bekazpodludzi-mamy-to-w-koncu-mow
#psiarze #psiegryw #bekazpodludzi

@jaroty @No_mad @paluszki_rybne dokładnie, cały czas mówiłem, że będzie jak z #nieruchomosci. Najpierw trochę komentarzy na Wykopie, potem więcej, na X, zwykli ludzie o tym mówią, media podłapują (mamy teraz ten etap), potem niszowi politycy jako szansę na wybicie się, temat staje się głośny, w końcu czołowi politycy się tym interesują i w debatach przed wyborami padają o to pytania, na koniec któraś partia będzie chciała ugrać na tym trochę słupków w sondażach i wprowadzi kilka ustaw. Może nie będzie całkowicie rozwiązane, ale zawsze coś.

Myślę, że takie minimum to:
- obowiązkowe smycze i kagańce (przynajmniej od x kg),
- obowiązkowe OC (rozwiąże to problem ukrywania pitbullów jako"kundelki", ubezpieczalnie zadbają o to),
- agresywne rasy i powyżej x kg zakazane dla cywilów / bez pozwolenia,
- zakaz/wygaszenie ras bardzo agresywnych,
- zaostrzenie i egzekwowanie kar za: puszczanie luzem, niesprzątnięte kupy, zakłócanie spokoju hałasem, pogryzienie traktowane jako atak z niebezpiecznym narzędziem, zagryzienie traktowane jako morderstwo z winy właściciela.

WielkiNos drugim MickPl.
@jaroty +789
#psiarze #psiegryw #bekazpodludzi

Mamy to, w końcu mówi się głośno o puszkach-niegryzach
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wypiek
  • 0
@o__0 napisałem długi komentarz i dopiero przy kliknięciu się nie da wysłać, bo czarna. Tak Wykop zrobiony ¯\(ツ)/¯
Szkoda kasować, więc wstawiam osobno.
Przy okazji też pisałem do innych (którzy mam nadzieję, że nie mają mnie na czarnej).

A jak z czymś się zgadzam to bym bardziej chętnie bym odpisał.

Nie wiem czemu ma mnie na czarnej. Może on sam też nie pamięta (a pytania przecież nie zobaczy, bo ma mnie
  • Odpowiedz
@jaroty: a pamiętasz który za co? Usuwasz czasami z czarno czy masz tak, że np. 15 lat temu ktoś tak cię zdenerwował, że dalej go tam trzymasz?
  • Odpowiedz
agresywne rasy i powyżej x kg zakazane dla cywilów / bez pozwolenia,

@mk321: Nie tylko rasy ale i "kundle" o cechach takich ras, dodatkowo w końcu skutecznie zacząć ściągać podatek od kundla. A jak? Prosto, obowiązkowy chip podskórny i kilka akcji policji z odczytywaniem czy jest chip i zapłacony podatek ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pies w mieście to zwykłą zachcianka i "produkt" luksusowy i braki takich
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@Leniek

Nie tylko rasy ale i "kundle" o cechach takich ras

Tak, dlatego punkt wyżej jest o obowiązkiem OC. Nie chodzi tylko o korzyści bezpośrednie (jak pies wyrządzi szkody, to jest z czego wypłacić odszkodowanie), ale też niebezpośrednie.
  • Odpowiedz
Bo potem by ubezpieczalnia musiała pokrywać szkody jak "niegroźny niby labrador" zagryzł ludzi.

@mk321: Tylko celem nie jest wypłacanie odszkodowań za pogryzienie przez agresywnego prosiaka, a eliminacja pogryzień.

OC jak najbardziej, ale zakaz chodowli nie tylko ras, ale i psów o cechach
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@Leniek ale właśnie chodzi eliminację pogryzień. Wprowadzenie OC przyczyni się do mniejszej liczby pogryzień poprzez ciąg przyczynowo skutkowy.

Ubezpieczalnia dba o swoje pieniądze -> Odpowiednie składki w zależności od tego jak groźna rasa -> Rzetelne sprawdzanie ras -> Brak pitbullów, które niby są "kundelkami" -> Mniej groźnych psów (bo duże składki na groźne) i w ogóle rozpoznane "kundelki", które w rzeczywistości są na liście agresywnych ras i Seba musiałby mieć na nie
  • Odpowiedz
@mk321 ja od początku supportuje @WielkiNos bo ona jest szef za poruszanie ważnego wątku, który u nas wręcz leży i kwiczy. Bardzo dobrze, że się zaczyna o tym mówić, a ostatnio widziałem, że na Polsacie nawet był temat poruszany, a to już jest ogromny krok do przodu.
  • Odpowiedz
  • 0
bo ona jest szef za poruszanie ważnego wątku, który u nas wręcz leży i kwiczy

@paluszki_rybne: wątek był od dawna poruszany, ale każdy jak się wkurzył, to tylko raz coś tam napisał i zapomniał o temacie, aż do kolejnego wkurzenia. Nikt nie miał na tyle determinacji, żeby systematycznie o tym przypominać. Dlatego szacun dla niej, że się chciało. Jak na ironię psiarze pamiętają o psach cały czas (bo je mają, ci
@mk321 +5
Tak jak przewidywaliśmy:

cały czas mówiłem, że będzie jak z #nieruchomosci. Najpierw trochę komentarzy na Wykopie, potem więcej, na X, zwykli ludzie o tym mówią, media podłapują (mamy teraz ten etap), potem niszowi politycy jako szansę na wybicie się, temat staje się głośny, w końcu
  • Odpowiedz
gresywne cechy? Podasz jakieś przykłady? Jakie to cechy? Jak to sprawdzać

@mk321: jaki pies jest każdy widzi, jak dla mnie byle posterunkowy moze na oko oceniać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Leniek: no właśnie chodzi o to, żeby zaproponować coś konkretnego. Jak to można sprawdzać, co ma sprawdzać (jakie cechy), kto ma to sprawdzać i jak zrobić, żeby sprawdzał to rzetelnie.

Jak będzie "jakoś to będzie" to będzie tak jak jest teraz czyli albo martwe prawo (nieegzekwowane) albo w ogóle (bo politycy sami nie wpadną jak da się to zrobić).

Sęk w tym, że jakby miał taki posterunkowy oceniać, to ten były policjant
  • Odpowiedz