Wpis z mikrobloga

Zakup auta na firmę - a ryczałt - TL;DR - to się nie opłaca przy użytku mieszanym
Może komuś się to przyda, ostatnie dni spędziłem na rozkminianiu tego. Jak gdzieś popełniam błąd - proszę o poprawienie :D

Sytuacja - auto o wartości 82600zł brutto, ryczałt, vatowiec. Auto użytek mieszany.
Minusy z posiadania auta w środkach trwałych:
- 23% vat od sprzedaży (a przy zakupie odliczam tylko 50%), odsprzedaż auta po kilku latach zupełnie nieopłacalna, do tego ryczałt 3%
- wyższe nieco oc/ac ale bez dramatu
- podatek - ryczałt do zapłaty od odszkodowania z AC - u mnie w ostatnich 5 latach 2 szkody więc to ważne.

Biorąc tak auto za gotówkę po odliczeniach zostaje 74 877,24 zł , wycofanie auta ze środków trwałych wiąże się z zapłatą 23% vat - nie opłaca się.

Myślę więc - leasing, 1% wykupu, ostatnia rata 1% nie wliczam w koszty firmy auto zostaje moje prywatne. Git, ale liczymy. Oferta aktualnie powiedzmy super - 103,45% w vw financial services dla Skody. Koszty auta:
- 85 451,80 zł brutto
- obowiązkowa opłata przez 3 lata 20zł miesiecznie netto - 885,60 zł
- jest drożej za rejestrację auta, droższe jest ubezpieczenie w pakiecie od nich, jak się chce swoje to bodajże 300 czy 400zł dodatkowe za każdy rok. Uznałem, że suma dodatkowych opłat w leasingu w skali 3 lat to może być 2000zł brutto. Może za pesymistycznie i parę stów będzie mniej
- odliczam vat 8 090,18
- korzyść z lokaty na około 4% netto policzylem tych wolnych środków (bo nie wypalam się od razu kasy) - około 1400zł na plus w skali leasingu
- w trakcie trwania leasingu nie mam jeszcze info co ze szkodą ac i opodatkowaniem w ryczałcie, chyba też ryzyko że będzie problem i trzeba płacić podatek
Finalnie leasing z opłatami dodatkowymi kosztuje mnie około 79 tysięcy złotych i po 3 latach auto jest moje jako prywatne. Nie mogę robić z autem tego co chcę, mam problem z zakupem ubezpieczenia jak chcę (lub dopłacam), mam ryzyko wtopy przy szkodzie z AC , są problemy z vw financial ogólnie z tego co czytam jak coś się dzieje (fatalny kontakt, nawet była akcja na wykopie). Oszczędność realna 3000-3600zł , przy takim zakupie raczej nie warto. Za 79k mam auto w leasingu, za 82600 mam za gotówkę jako os prywatna. Szkoda, że nie ma tu kredytu 0% albo 50/50 co chyba ma Toyota.

Co innego jak ktoś nie jest na ryczałcie i wlicza raty w koszty albo nie planuje nigdy sprzedaży auta. Mi się nie opłaca przechodzić z ryczałtu i tak specjalnie na zakup auta. Może komuś się przyda ten wywód :D o ile gdzieś nie popełniłem logicznych błędów. No i tu mam leasing 103.45% co jest i tak dobrą ofertą na ten moment na rynku, przy gorszych już zupełnie się to mija z celem.

#leasing #ubezpieczenie #samochod #motoryzacja #auta #ryczalt #jdg #wlasnafirma
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niemodnie: Odliczysz 8146 PLN z VATu, przy odsetkach 5360,74 PLN. Jeśli chcesz jeździć fura dłużej to kup jako fizol i nie wprowadzaj do firmy. Możesz odliczać od takiego auta na ryczałcie 50% VAT (KUP pomijam). I to przy tej wartości auta brzmi najrozsądniej. Generalnie użyłeś dobrych argumentów: TOiP, ryzyko PIT przy odszkodowaniu, ciut droższe OC/AC, ograniczenia jakby Ci przyszło jechać na Białoruś lub Ukrainę ( ͡º ͜ʖ͡
  • Odpowiedz
Coś tam się opłaca. Jak jesteś świeżym kierowcą, to za oc/ac zapłacisz taniej niż za 12 letniego gruza. Auto sprzedaje ktoś z Twojej bliskiej rodziny, kto otrzymał je w darowiźnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z najgłupszych historii jakie słyszałem - przypadkowe przerwanie dowodu rejestracyjnego to koszt 700 zł za duplikat, bo ogarnia to leasingodawca
  • Odpowiedz
Nie mogę robić z autem tego co chcę

@niemodnie: Yyy co? Robisz co chcesz. No chyba, że chcesz wbić taxi czy załozyć LPG to nie da się tak po prostu. Ale z jakimś tunigiem czy nie wiem car audio to rób co uważasz.
  • Odpowiedz
@sezamki: OC/AC to loteria, nie zawsze się trafi brokerska oferta, ale fakt faktem, dla leasingów jest tego więcej niż dla konsumenta. Co do DR wtf? Duplikat to 54,50 w urzędzie + 100-200 netto opłaty za czynności w WK ze strony leasingu.
  • Odpowiedz
@OptiFinance @niemodnie A co z tym "mykiem" w postaci nie księgowania faktury wykupowej w firmie? Wtedy od sprzedaży nie płacisz VAT, a jedynie 3% PIT. Ale wówczas sprzedaż tylko na umowę kupna sprzedaży, a nie na fakturę.

Dalej to działa, czy coś się zmienia od nowego roku w tym temacie?
  • Odpowiedz
  • 1
@BShKF: no ja to uwzlednilem. Pomijając w ogóle wykup no to zakup na os fizyczna vs ryczałt i leasing to jest około 3000-4000zl taniej leasing. Szczerze biorąc pod uwagę podatek od ac choćby to już się nie opłaca aż tak. Dodaj odsprzedaż czyli powiedzmy 50k i 3% od tego to już się robi 1500-2500 leasing taniej to już w ogóle nie ma o czym mówić. Tam jak napisałem, sytuacja znacznie
  • Odpowiedz
@OptiFinance: nie w BNP Paribas najwidoczniej, z tego co pamiętam odwołanie skończyło się wysłaniem od BNP wyjaśnienia + listy krok po kroku co trzeba zrobić, żeby ich pozwać (poradnik) xD
  • Odpowiedz
@sezamki: To ciekawe, bo w obecnym TOiP już po podwyżce:
14. Wyrobienie wtórnika dowodu rejestracyjnego pojazdu 230 PLN
a we wcześniejszym było to 200 PLN i ta TOiP była od 2018 roku. Dziwna sprawa
  • Odpowiedz
@niemodnie:

gdzie dostałeś ofertę leasingu na 103,45% ?
Ja poprosiłem w jednym z salonów z używanymi Skodami w Gdańsku o symulację i przy kwocie netto ~77k, 3 lata, 45% OW, 1% wykup wychodzi mi jakieś 111%
  • Odpowiedz
@niemodnie: a chyba nasze oferty są z VW Financial Services - wnioskuję po tych obowiązkowych 20zł netto :)
te 111% już z uwzględnieniem tej opłaty, bez tego wychodzi mi jakieś 110.4%
  • Odpowiedz