Aktywne Wpisy

Tyrande +183
Stare baby (i dziadki) się boją skorzystać z przystanku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#olsztyn #strangerthings #heheszki
#olsztyn #strangerthings #heheszki
źródło: image
Pobierz
MonazoPL +46
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: promocje bankowe monazo
Pobierz

Może komuś się to przyda, ostatnie dni spędziłem na rozkminianiu tego. Jak gdzieś popełniam błąd - proszę o poprawienie :D
Sytuacja - auto o wartości 82600zł brutto, ryczałt, vatowiec. Auto użytek mieszany.
Minusy z posiadania auta w środkach trwałych:
- 23% vat od sprzedaży (a przy zakupie odliczam tylko 50%), odsprzedaż auta po kilku latach zupełnie nieopłacalna, do tego ryczałt 3%
- wyższe nieco oc/ac ale bez dramatu
- podatek - ryczałt do zapłaty od odszkodowania z AC - u mnie w ostatnich 5 latach 2 szkody więc to ważne.
Biorąc tak auto za gotówkę po odliczeniach zostaje 74 877,24 zł , wycofanie auta ze środków trwałych wiąże się z zapłatą 23% vat - nie opłaca się.
Myślę więc - leasing, 1% wykupu, ostatnia rata 1% nie wliczam w koszty firmy auto zostaje moje prywatne. Git, ale liczymy. Oferta aktualnie powiedzmy super - 103,45% w vw financial services dla Skody. Koszty auta:
- 85 451,80 zł brutto
- obowiązkowa opłata przez 3 lata 20zł miesiecznie netto - 885,60 zł
- jest drożej za rejestrację auta, droższe jest ubezpieczenie w pakiecie od nich, jak się chce swoje to bodajże 300 czy 400zł dodatkowe za każdy rok. Uznałem, że suma dodatkowych opłat w leasingu w skali 3 lat to może być 2000zł brutto. Może za pesymistycznie i parę stów będzie mniej
- odliczam vat 8 090,18
- korzyść z lokaty na około 4% netto policzylem tych wolnych środków (bo nie wypalam się od razu kasy) - około 1400zł na plus w skali leasingu
- w trakcie trwania leasingu nie mam jeszcze info co ze szkodą ac i opodatkowaniem w ryczałcie, chyba też ryzyko że będzie problem i trzeba płacić podatek
Finalnie leasing z opłatami dodatkowymi kosztuje mnie około 79 tysięcy złotych i po 3 latach auto jest moje jako prywatne. Nie mogę robić z autem tego co chcę, mam problem z zakupem ubezpieczenia jak chcę (lub dopłacam), mam ryzyko wtopy przy szkodzie z AC , są problemy z vw financial ogólnie z tego co czytam jak coś się dzieje (fatalny kontakt, nawet była akcja na wykopie). Oszczędność realna 3000-3600zł , przy takim zakupie raczej nie warto. Za 79k mam auto w leasingu, za 82600 mam za gotówkę jako os prywatna. Szkoda, że nie ma tu kredytu 0% albo 50/50 co chyba ma Toyota.
Co innego jak ktoś nie jest na ryczałcie i wlicza raty w koszty albo nie planuje nigdy sprzedaży auta. Mi się nie opłaca przechodzić z ryczałtu i tak specjalnie na zakup auta. Może komuś się przyda ten wywód :D o ile gdzieś nie popełniłem logicznych błędów. No i tu mam leasing 103.45% co jest i tak dobrą ofertą na ten moment na rynku, przy gorszych już zupełnie się to mija z celem.
#leasing #ubezpieczenie #samochod #motoryzacja #auta #ryczalt #jdg #wlasnafirma
źródło: obraz_2025-10-23_154125133
Pobierz@niemodnie: tzn czego nie możesz?
Z najgłupszych historii jakie słyszałem - przypadkowe przerwanie dowodu rejestracyjnego to koszt 700 zł za duplikat, bo ogarnia to leasingodawca
@niemodnie: Yyy co? Robisz co chcesz. No chyba, że chcesz wbić taxi czy załozyć LPG to nie da się tak po prostu. Ale z jakimś tunigiem czy nie wiem car audio to rób co uważasz.
Dalej to działa, czy coś się zmienia od nowego roku w tym temacie?
14. Wyrobienie wtórnika dowodu rejestracyjnego pojazdu 230 PLN
a we wcześniejszym było to 200 PLN i ta TOiP była od 2018 roku. Dziwna sprawa
gdzie dostałeś ofertę leasingu na 103,45% ?
Ja poprosiłem w jednym z salonów z używanymi Skodami w Gdańsku o symulację i przy kwocie netto ~77k, 3 lata, 45% OW, 1% wykup wychodzi mi jakieś 111%
te 111% już z uwzględnieniem tej opłaty, bez tego wychodzi mi jakieś 110.4%