Wpis z mikrobloga

Mirasy, czy zanim puścicie USD z Pekao do XTB i na odwrót to wymieniacie gdzieś wcześniej pieniądze na zewnątrz? Np. na walutomacie? Czy korzystacie z kantora Pekao?

Pytam, ponieważ Pekao ma jakiś kurs USD totalnie oderwany od rzeczywistości, przykład:
- w mBank mogę sprzedać USD po kursie 3,6458 PLN
- w Walutomacie mogę USD po kursie sprzedać 3,6494
- w Pekao mogę sprzedać USD po kursie 3,6284 PLN

Czy przelewy USD między Walutomatem, a Pekao są bezpłatne?

#gielda
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jamniki2 to, jest trochę próg bólu bo się przesiadasz z jakiegoś panelu dla niepełnosprawnych wychowanych na tabletach do rakiety kosmicznej dla dużych chłopców, ale raczej warto. zwłaszcza, że jeszcze lata inwestowania przed nami.
  • Odpowiedz
@Jamniki2: @cytr0netx99: jasna sprawa, rzeczywiście IBKR to maszyna i na początku można czuć się zagubionym. Mam tam konto, ale USD jeszcze tam nie wypychałem, nie mówiąc już o wypłatach.

W tym momencie, z tego co kojarzę, żeby na XTB przelać środki to trzeba mieć dodane swoje konto, które się dodatkowo weryfikuje. Na Walutomacie nie mam takiego numeru konta, dlatego bezpośrednio z Walutomatu na XTB pieniędzy nie prześlę.

Muszę
  • Odpowiedz
@dobrodziejstwo_inwentarza: tydzień temu puszczałem USD bezpośrednio z Walutomatu do XTB i w ciągu godziny kasa była na koncie bez żadnych dodatkowych opłat. W walutomacie robiłem jako przelew do innego odbiorcy i tam wpisałem dane do przelewu które XTB wyświetla
  • Odpowiedz
@thorin87: ok rozumiem, dzięki za informacje. Myśle, że jak się już ktoś zdecyduje na jakiś wariant to potem najlepiej się go trzymać ze względów księgowych.

Jak kasa będzie szła w dwie strony między XTB, a Pekao to myślę że łatwiej to potem wybronić przy ewentualnym rozliczeniu / pytaniach US.

Zostanę przy moim wariancie, wszystko będę puszczał przez Pekao.
  • Odpowiedz