Wpis z mikrobloga

Szukam wentylatorka lazienkowego do komina wentylacyjnego. Niestety czasami wieje zimnym do wewnatrz. Kominiarz sprawdzil komin i jest drozny. Mieszkanie w bloku na 3 pietrze z 4, wiec przewod kominowy ma te 3-4 m. W mieszkaniu okna plastikowe ustawione caly rok na mikrowentylacje. Dodatkowo w kuchni i sypilani czesto okna sa uchylone a i tak wwiewa powietrze do srodka. Drzwi w lazience maja otwory wentylacyjne u dolu. Sam kominiarz zreszta mowil ze tylko montaz wiatraczka cos pomoze.
Wiec pytanie, przerabial juz ktos ten temat i moze doradzic co kupic? Ma byc cichy, wydajny, najlepiej z automatyczna blokada ciagu wstecznego.
#kiciochpyta #remontujzwykopem #wentylacja #budownictwo #lazienka
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trasheros: "Kominiarz" mówił ci o instalacji wentylatora wyciągowego dla wentylacji GRAWITACYJNEJ? Przecież w takiej wentylacji nie ma prawa być wentylatora mechanicznego... Zwłaszcza w bloku, gdzie nie wiadomo, czy ktoś inny jeszcze nie jest podłączony do tego samego ciągu kominowego.
Tu niestety zostaje tylko sprawa instalacji wyciągu na górze - takiego wiatraczka napędzanego przez wiatr. TO jest w gestii spółdzielni mieszkaniowej. Jak jeszcze mieszkałem w bloku, to po zgłoszeniu dla całego
  • Odpowiedz
  • 0
@projektant_doktorant: zdaje sobi9e sprawe ze to wentylacja grawitacyjna i montaz wiatraczkow moze byc problematyczne. Ale zaproponowal to sam "spoldzielczany" kominiarz. Nie wiem czy poszedl po lini najmniejszego oporu i mu sie nie chcialo. A nie jest tak, ze kazde mieszkanie ma swoj odzielny przewod wentylacyjny? U mnie np komin leci od mojego mieszkania w gore, ponizej komin jest zaslepiony.
Pewnie trzeba bedzie sie przejsc po sasiadach i uzgodnic jakas wspolna
  • Odpowiedz
@trasheros: Ja miałem tak, że jak robiłem rozpieprz w łazience przy okazji remontu, to do mnie przybył sąsiad z parteru z awanturą, bo mu u------m pyłem i gruzem świeżo zrobione i suszące się pranie. Różnie bywa z tymi pionami - skąd masz gwarancję, że ktoś powyżej Ciebie do tego pionu też nie jest "podpięty"? Wtedy możesz mu robić nawiew swoim wentylatorkiem... Poza tym ja też chciałem usprawnić wentylację w łazience
  • Odpowiedz
Nie wiem czy poszedl po lini najmniejszego oporu i mu sie nie chcialo.

@trasheros: poszedł, bo zwykle przyczyna ciągu zwrotnego w kominie jest na dachu, pewnie remont dachu zlecony panu zdzisiowi przy okazji zrobione daszki i podwójne kominy przedzielone wewnątrz, jak wieje ze złej strony to pcha do środka.
  • Odpowiedz