Wpis z mikrobloga

Mam za zadanie zakupić etf s&p500 na koncie maklerskim w pko bp. Czy ktoś mógłby mnie nakierować? Ta wyszukiwarka u nich coś chyba słabo szuka albo to ja coś źle robię. Próbuje znaleźć któryś z tych dwóch etf:
a) Invesco S&P 500 UCITS ETF (Acc USD)
ISIN: IE00B3YCGJ38
b) iShares Core S&P 500 UCITS ETF. (Acc USD)
ISIN: IE00B5BMR087
Jeśli nie te to są jakieś inne takie dobre etf na tym pko?

#gielda #etf #sp500 #pkobp #inwestowanie #inwestycje
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@pepedros no właśnie też widziałem, że na liście widnieje ale po wklepaniu nazwy albo numeru nie wyszukuje...
@olcayn zamysł był taki aby ta osoba miała i konto i obligacje i etf w jednym banku, w jednym miejscu. Ale zaraz sobie porównam te opłaty i może faktycznie będzie trzeba zmienić. Wiem, ze ma jeszcze konto w pekao sa
  • Odpowiedz
@olcayn: no trochę jest, min 5 zł od transakcji, ale się przyzwyczaiłem i tak robi to koszt uzyskania. Może kiedyś przeniosę, ale wygodnie mi mieć na nim same gpw, usa mam indziej
  • Odpowiedz
@oazaSpokoju: To może rynki zagraniczne nie zostały aktywowane (trzeba złożyć wniosek - Wykonywanie zleceń na rynkach zagranicznych)

Tylko zakup zagranicznego ETFa się zupełnie nie opłaca w PKO BP

A z ETFem z GPW na zwykłym rachunku (nie IKE) będzie taki problem, że trzeba będzie samodzielnie rozliczać dywidendę. (Jak ktoś ogarnia to nie jest jakiś wielki problem ale żebyś był świadomy)
  • Odpowiedz