Wpis z mikrobloga

Pytanie w temacie #krotkofalarstwo
Jestem na etapie nauki cw, jak odbieram to wyobrażam sobie te kreski kropki, to jest dobre podejście? Czy po prostu jak słychać trzy krótkie to już podświadomie wiadomo że to s?
Dodatkowo, do łączności cw wystarczy alfabet + litery, czy używane są też znaki interpunkcyjne?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kamilspl: Staraj się zapamiętywać melodię znaków. Żadne liczenie, żadne wyobrażanie sobie tych kropek i kresek. Kiedyś, gdy dojdziesz do wprawy, w ogóle nie będziesz myślał o tym, czy ta litera ma trzy kropki, czy kreski, mózg Ci będzie automatycznie tłumaczył. Potem będziesz zapamiętywał melodię całych wyrazów, czy najczęściej używanych skrótów (np CQ, 599, name, 73 itd... )
Co do znaków interpunkcyjnych. To w zasadzie się nie używa. Jedynymi używanymi znakami
  • Odpowiedz
@kamilspl znaczy że uczysz się na zbyt niskiej prędkości WPM, 22-25 to dobra@prędkość na początek. Zaczniesz sluszec melodię a nie liczyć kreski i kropki. Jak @kecajek napisał
  • Odpowiedz
  • 0
@Zgryd dzięki, to jest najdziwniejsze co dzisiaj widziałem a widziałem wiele dziwnych rzeczy ( ͡º ͜ʖ͡º)
@kecajek dziękuję, czyli z czasem przyjdzie :-) póki co do ćwiczenia nadawania mam klucz i jakiś trenażer z aliexpress, do słuchania aplikacja w telefonie. Jakoś idzie, ale za słabo do łączności bo muszę zastanawiać się nad każdą literą.
@Feeder dużo, 15 wps jest dla mnie w sam raz,
  • Odpowiedz