Wpis z mikrobloga

@Elev: wiek emerytalny powinno sie zrownac bezwzglednie i koniec, niezaleznie od zadnych okolicznosci.

Postulowanie o wczesniejsza emeryture ze wzgledu na dziecko, bedzie prowadzilo do roznych patologii.

Moze prowadzic rowniez do dyskryminacji facetow, w przypadku gdy poza pologiem to wiekszosc rzeczy wykonuje w domu chlop, a mamusia lezy pachnie i tylko czeka na wyplate meza, czemu mialaby byc uprzywilejowana? Jednoczesnie nie masz jak udowodnic, ze to stary z---------l latami i opiekowal
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
Jednoczesnie nie masz jak udowodnic, ze to stary z---------l latami i opiekowal sie dzieckiem, a mamusia tylko sobie bimbala za minimalna w oczekiwaniu na 5 lat wczsniejsza emeryture.

@PurpleHaze: rozumiem Twoje podejście
dobra, ale z praktyki, mam matkę(każdy ma), 2 siostry, miałem zonę, mam 2 córki
uczciwie masz dobre argumenty, społecznie, wiem, że jednak macierzyństwo, czy w ogole opieka nad dziecimi to nie
  • Odpowiedz
wiem, że jednak macierzyństwo, czy w ogole opieka nad dziecimi to nie spacerek

@Elev: to niech do tego zaangażują facetów. To kobiety składają więcej pozwów rozwodowych, bo zamiast żyć jak biali ludzie, to słuchają swoich p--------h koleżanek od "zasługujesz na więcej kochanienka".
Macierzyństwo nie powinno być w żaden sposób wynagradzane przez państwo, bo pierwsza uniwersalna zasada transferów socjalnych brzmi "zawsze jest za mało". Ja nie mam wcześniejszej emerytury za obowiązek
  • Odpowiedz
@Elev: Ja doskonale rozumiem o czym piszesz, zdaje sobie sprawe zeby wbrew wykopowej narracji, babki maja jednak troche przebimbane. Zarowno jesli chodzi o rzeczy zwiazane z okresem, z samopoczuciem itd ale rowniez z ciaza. To jest masakra dla organizmu kobiety i chyle czola ze niektore kobitki sa w stanie w ciagu kilku miesiecy wrocic do pelnej sprawnosci.

Ale, jesli bierzemy takie rzeczy pod uwage, to mysle, ze nie nalezaloby w
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 4
@Bestia_z_Jellystone: @PurpleHaze no tu już zahaczamy o wykopowe bitewki a tego bym unikał
miałem do czynienia z kobietami w różnym stadium ich prokreacji, lubie fakty, my jako faceci, na prawdę mamy w tym temacie łatwiej
"mówię typowo o czasie gotowości czy całego procesu tworzenia"
dla mnie układ był jasny, dzieci=przywileje
nawet pasuje mi argument w takim układzie, że kobieta coś poświęca dla rodziny a mężczyzna wiecej wnosi
ale for
  • Odpowiedz
@Elev tak to działa w psychologii, że jak dasz jakiejś grupie przywilej, a potem go odbierzesz, to czuję się okradziona.

Tutaj kluczowe jest nie to, że faceci takich opcji nie mają, a to, że to nie kara, a brak przywileju, tak jak nie mają go mężczyźni, bo nie donoszą ciąży.
  • Odpowiedz
@Elev Psujesz ten świat jeszcze bardziej, co mi to da, że komuś będzie gorzej, nie lepiej zrobić petycję żeby obniżyć mężczyznom wiek emerytaly? Tak bardzo nienawdzisz kobiet? Schadenfreude?

W krajach bardziej cywilzowanych ludzie wychodzą na ulice walczyć o to żeby nie zwiekszać wieku emerytalnego a Ty chcesz go podwyższać jakiejś grupie bo ich nie lubisz? Dlaczego beździetnych? Może mężczyznom bez dzieci zwiększyćw takim razie XDD? Co to jest za jakaś pokręcona
  • Odpowiedz
@Kapiusek: ja chcę podwyższyć, nie przez zawiść, z powodów czysto ekonomicznych. W dzisiejszym świecie, przy obecnym poziomie medycyny, przy obecnej długości życia, 60 lat to zdecydowanie zbyt mały próg przejścia na emeryturę. 65 lat będzie ok.
  • Odpowiedz
-nie powinno jej się karać, bo nie może

-nie powinno jej się karać bo nie miała z kim

@Elev:
ad 1, nie jestem za takim rozwiązaniem ale mógłby być wyjątek z powodów zdrowotnych, jesli kobieta np kilka razy próbowała a nie udało się lub co gorsza poroniła to i tak jest to dla niej ogromne obciążenie,
ad 2, dla faceta to jest problem kobieta może zrobić sobie metodą invitro jak
  • Odpowiedz
które rodziły mają mieć na koszt innych wczesną emeryturę? One już kosztowały pastwo miliony.

@editores: bo żadne państwo i naród nie przetrwa bez dzieci, z czysto technicznych powodów. A ciąża jest trudna co widać po niechęci do niej
  • Odpowiedz
@smokingcat: po co ten osobisty przytyk?
Jak tak bardzo chcesz wiedziec, to wychowywalem sie bez ojca, ktory postanowil isc w dluga. I poza przechlaniem kasy na slub i wesele, przebimbal reszte w tym kartki, zapomogi i wszystko co panstwo oferowalo mlodej matce/malzenstwu w latach PRL.

Wiec gdyby moja matka lezala i pachniala, zamiast z---------c na swoje (i moje) utrzymanie, to w najlepszym razie skonczylbym w domu dziecka.

Jestes ukontentowany, czy
  • Odpowiedz
@Elev: ale fakt że np w przepisach prawa pracy, facet ma bardziej przekichane bo kobiety mają dużo lżejsze "limity" różnych wymogów. Np facet musi chociażby więcej dźwigać itd to już się nie należy za to krótszy okres pracy do emerytury? Do tego statystyki mówią jasno że mężczyźni często tej emerytury nie dożywają bo np popełniają samobója 5x częściej ( ͡º ͜ʖ͡º)
żródło
severh - @Elev: ale fakt że np w przepisach prawa pracy, facet ma bardziej przekichan...

źródło: samoboje w polsce

Pobierz
  • Odpowiedz
ja chcę podwyższyć, nie przez zawiść, z powodów czysto ekonomicznych. W dzisiejszym świecie, przy obecnym poziomie medycyny, przy obecnej długości życia, 60 lat to zdecydowanie zbyt mały próg przejścia na emeryturę. 65 lat będzie ok.

@Vexo0: No tak ekonomia, słupki zawsze muszą iść do góry.
Kapiusek - >ja chcę podwyższyć, nie przez zawiść, z powodów czysto ekonomicznych. W d...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz