Wpis z mikrobloga

Okej, jako że laptop z 16 GB RAM, RTX 3050 Ti i i7 12 generacji (modelu procka nie pamiętam ale literka "H" na końcu) nie daje rady w aż tak wymagającym scenariuszu, to proszę o pomoc z wyborem laptopa do specyficznego zastosowania - wielkie projekty 3d (typu cała elektrownia) i wizualizacje oraz chmury punktów #cad #bim w programach typu #autocad AutoCAD Plant3d i pokrewnych. Zero gier, sprzęt będzie tylko i wyłącznie do pracy, do gier mam stacjonarkę.

Wymogi co do laptopa:
- nówka ze sklepu
- przyszłościowość, coby i w 2030 nadal szło projekt odpalić
- 32 GB RAM, bo 64 to raczej już straszne pieniądze
- preferowany Dell
- płynna praca we wspomnianych projektach i z chmurami punktów a nie umiera jak mu się wrzuci model silnika wielkości małej chatki
- Windows 11
- Budżet ciężki do sprecyzowania, im taniej tym lepiej. Wstępnie powiedzmy 5-6k, ale to orientacyjnie.
- Jeśli by się dało, to oprócz jakiś modeli prosiłbym o ogólne rady w stylu "karta graficzna RTX 4070, procesor co najmniej klasy i5 13420H" etc.

Z góry dzięki za pomoc ( ͡° ͜ʖ ͡°)

P.S. Wspomniana gejmingowa stacjonarka z 32 GB DDR5, i5 14600KF i RX 9070 XT wbrew pozorom elegancko dawała radę (poza FreeCAD, ale ten program nie znosi kart AMD, a i tak korzystam z innych programów) no ale musi być laptop, żeby szło na budowę, konferencje etc. zabierać. Zdaję sobie sprawę, że aż tak mocny jak stacjonarka nie będzie, ale na laptopach średnio się znam, dlatego właśnie proszę o radę.
#szukamlaptopa #laptopy #komputery #kiciochpyta #projektowanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@x4rgon: Przy stacjonarce do gier też słyszałem bzdury, że bez 10k nie podchodź, a jakoś ten komp co złożyłem za 6k z i5 14600KF i 9070 XT hula na ultra w 1440p jak wściekły. Wracając do laptopa - jeśli dorzucenie trochę grosza do 6500, max 7000 robi mega różnicę to ok, no ale na "dniówkę wykopka", czyli 10 czy 15 tysięcy nie ma szans.
  • Odpowiedz