Wpis z mikrobloga

Mam konto w XTB. W ubiegłych latach kupowałem jedynie polskie spółki więc na początku roku wysyłali do mnie ten PIT-8C (jesli dobrze kojarze) i ja przez rzadowy portal sie rozliczalem jednym kliknieciem, po prostu go akceptujac.

W tym roku jednak postanowilem poszerzyc horyzonty i kupilem kilka akcji amerykanskich. Bylo po drodze kilka przewalutowan i zmian kursow USD/PLN dlatego tez w sumie teraz nie wiem jak to będzie rozliczone i czy będzie to wszystko przeliczone w PIT-8C przez XTB jak do tej pory, czy musze sam to liczyc?

Hipotetyczny przyklad.

10.01.2025 - wplacilem na swoje konto w XTB w PLN 400 zł
15.01.2025 - przez portfel w XTB kupilem 100 USD po kursie 4.0 i wplacilem te 100 USD na konto dolarowe w XTB
20.02.2025 - na koncie USD za całość kupiłem akcje jakiejś amerykanskiej spółki
30.05.2025 - kurs akcji mojej spółki urósł o 20% i sprzedałem je za 120 USD, w dniu sprzedazy kurs PLN/USD wynosil 3.5, nastepnie trzymalem USD na koncie dolarowym w oczekiwaniu na lepszy kurs dolara
30.07.2025 - przewalutowalem te 120 USD po kursie 3.75 na złotowki finalnie otrzymując 450zł, ktore przelałem na konto złotówkowe w PLN.

W ktorym momencie zostanie naliczony podatek i od jakiej kwoty? Musze to przeliczyc sobie sam, czy będzie to zrobione automatycznie w PIT-8C?

#xtb #gielda #podatki
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wszystko_zajete321: To po jakim kursie Ty kupiłeś/sprzedałeś walutę nie ma żadnego znaczenia w kontekście rozliczania podatkowego transakcji giełdowych, do tego celu używa się kursów NBP (z dnia poprzedzającego rozliczenie transakcji giełdowej).

W przypadku polskiego brokera transakcje zagraniczne (nie dywidenda) również będą rozliczone w PIT-8C
XTB również pomaga (raz lepiej, raz gorzej ( ͡° ͜ʖ ͡°)) rozliczać dywidendę zagraniczną ale to już jest ich własna "nieoficjalna" inicjatywa,
  • Odpowiedz
@Asceus: czyli teoretycznie powinienem wziąć kurs dolara z 19.02 i przeliczyć to na złotówki żeby policzyć za ile wszedłem, i analogicznie policzyć to dla momentu wyjścia i następnie różnica z tego to będzie mój zysk od którego place podatek?

A jak się to ma jeszcze do podatku od zysku na kursach walutowych jeśli potem te usd bym zamienił na pln po wyższym kursie niż kupiłem USD na początku. Mam więcej
  • Odpowiedz
czyli teoretycznie powinienem wziąć kurs dolara z 19.02 i przeliczyć to na złotówki żeby policzyć za ile wszedłem, i analogicznie policzyć to dla momentu wyjścia i następnie różnica z tego to będzie mój zysk od którego place podatek?

@wszystko_zajete321: Dzień zrealizowania zlecenia u brokera, nie jest dniem faktycznego rozliczenia transakcji giełdowej.

Transakcje na giełdach w USA są rozliczane w systemie T+1 (inaczej niż na Europejskich, gdzie jest to T+2). A
  • Odpowiedz
A jak się to ma jeszcze do podatku od zysku na kursach walutowych jeśli potem te usd bym zamienił na pln po wyższym kursie niż kupiłem USD na początku. Mam więcej pln niż na początku ale część tego zysku wynika z wzrostu akcji, a tylko część z różnic walutowych, to też się osobno potem rozlicza jakoś?

@wszystko_zajete321: Nijak ma się do giełdy, bo nie ma związku z nią. Zyski na
  • Odpowiedz