Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +21
Uwaga konkurs
Kupię dowolny, wybrany prezent na Mikołaja każdej osobie, która poda mi jakąś zaletę Minety Rajovicia (oprócz wysokiego wzrostu)
#mecz
Kupię dowolny, wybrany prezent na Mikołaja każdej osobie, która poda mi jakąś zaletę Minety Rajovicia (oprócz wysokiego wzrostu)
#mecz
źródło: 416dfff53e18b9d3eec9d369076a71cd31fa9c9e7bcee53db0990c11fb192167
Pobierz
SereneCipher +1
W jaki mało inwazyjny sposób zabić kogoś w książce? Że niby przypadek itp Bo pisze pisze i muszę się pozbyć typa i nie wiem jak.

W tym roku jednak postanowilem poszerzyc horyzonty i kupilem kilka akcji amerykanskich. Bylo po drodze kilka przewalutowan i zmian kursow USD/PLN dlatego tez w sumie teraz nie wiem jak to będzie rozliczone i czy będzie to wszystko przeliczone w PIT-8C przez XTB jak do tej pory, czy musze sam to liczyc?
Hipotetyczny przyklad.
10.01.2025 - wplacilem na swoje konto w XTB w PLN 400 zł
15.01.2025 - przez portfel w XTB kupilem 100 USD po kursie 4.0 i wplacilem te 100 USD na konto dolarowe w XTB
20.02.2025 - na koncie USD za całość kupiłem akcje jakiejś amerykanskiej spółki
30.05.2025 - kurs akcji mojej spółki urósł o 20% i sprzedałem je za 120 USD, w dniu sprzedazy kurs PLN/USD wynosil 3.5, nastepnie trzymalem USD na koncie dolarowym w oczekiwaniu na lepszy kurs dolara
30.07.2025 - przewalutowalem te 120 USD po kursie 3.75 na złotowki finalnie otrzymując 450zł, ktore przelałem na konto złotówkowe w PLN.
W ktorym momencie zostanie naliczony podatek i od jakiej kwoty? Musze to przeliczyc sobie sam, czy będzie to zrobione automatycznie w PIT-8C?
#xtb #gielda #podatki
W przypadku polskiego brokera transakcje zagraniczne (nie dywidenda) również będą rozliczone w PIT-8C
XTB również pomaga (raz lepiej, raz gorzej ( ͡° ͜ʖ ͡°)) rozliczać dywidendę zagraniczną ale to już jest ich własna "nieoficjalna" inicjatywa,
A jak się to ma jeszcze do podatku od zysku na kursach walutowych jeśli potem te usd bym zamienił na pln po wyższym kursie niż kupiłem USD na początku. Mam więcej
@wszystko_zajete321: Dzień zrealizowania zlecenia u brokera, nie jest dniem faktycznego rozliczenia transakcji giełdowej.
Transakcje na giełdach w USA są rozliczane w systemie T+1 (inaczej niż na Europejskich, gdzie jest to T+2). A
@wszystko_zajete321: Nijak ma się do giełdy, bo nie ma związku z nią. Zyski na