Wpis z mikrobloga

#stomatologia #dentysta #chirurgia

5 dni temu mialem usuwaną dolną prawą ósemke i od tego czasu nie czuje prawej strony jezyka. Uczucie jest takie, jakby nigdy mi nie zeszło znieczulenie.

Rozumiem ze moze to być uszkodzenie nerwu językowego - jakie kroki podjąć zeby to sie jak najszybciej i najlepiej zaleczyło? Czy raczej powinienem sie szykować na to, ze mi tak zostanie do końca życia? Czy z takimi przypadkami lepiej zglosic sie tez do neurologa, czy chirurg szczekowy ktory wykonywal zabieg powinien ogarnac leczenie?

Tak, wiem ze wykop to nie lekarz i mam na jutro umówiona wizytę kontrolną, ale moze sa tu osoby ktore miały podobnie, lub faktycznie jacyś stomatolodzy którzy mogą doradzić czego sie spodziewać.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@peknietyzlew: Uszkodzenie nerwu przy a) ekstrakcji b) znieczuleniu. Zdarza się jako powikłanie jednego lub drugiego.

Byłeś o tym informowany?

Może się zregenerować całkowicie, może częściowo, może tak zostać do końca życia.

Wróć do lekarza co wykonywał zabieg, można wspomóc regenerację witaminami z grupy B i laserem bio stymulacyjnym. Ale raczej temat na własny koszt.
  • Odpowiedz
  • 0
@dr_Batman tak, byłem informowany że istnieje takie ryzyko.

Są jakies statystyki na temat tego u ilu % ludzi dochodzi do poprawy, bo w internecie duzo sprzecznych informacji.

Martwi mnie ze praktycznie nic nie czuje, a z tego co czytałem to zły znak, bo gdyby sie leczylo to byłyby jakies małe bodźce, lub chociaż ból.

Nie ma jakiegoś badania ktore można wykonać, ktore by pokazało czy nerw jest przerwany?
  • Odpowiedz
@peknietyzlew: Nie i nie ma to znaczenia na obecny moment i jakie będzie zalecone postępowanie. I nie ma żadnej opcji żeby odpowiedzieć na twoje pytania teraz.

Niestety zostaje postępowanie wyczekujące i obserwacja.
  • Odpowiedz
  • 0
@Yuri_Yslin Niczego sie nie dowiedziałem czego sam bym nie wyczytał w internecie. Całkowity brak czucia w prawej stronie języka, mialem pierwszą sesje biostymulacji laserowej, bede mial ich w sumie 10. Dostałem lek z witaminami z grupy b na receptę oraz drugi lek neurolipon. Dziś mija 7 dzień, czuje lekkie mrowienie na języku od czasu do czasu, ale jeśli chodzi o czucie to poprawy brak.
  • Odpowiedz
@peknietyzlew: o to współczuję. Na razie ósemki nie wylazły mi z kości (jeszcze) i mam nadzieję, że tak zstanie, ale właśnie tego, co Ci się przytrafiło zawsze mnie przerażało. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia
  • Odpowiedz