Aktywne Wpisy

Naza_Dzikowski +206
Ja żem nigdy nie był konkwistadorem i nie zdobywał Ameryki
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Lolenson1888 +19
Chłop wybrał brutalny język faktów. Jesteśmy narodem, któremu słoń nadepnął na ucho. Każdy kraj w Europie wypromował w XX i w XXI wieku jakiegoś artystę klasy światowej, a tylko my nie xD
Szwecja - ABBA. Niemcy - Rammstein. Finlandia - Nightwish. Holandia - Tiësto. Grecja - Vangelis. Francja - Daft Punk. Hiszpania - Enrique Iglesias. Islandia - Björk. Albania - Dua Lipa. Serbia - Goran Bregović. Gruzja - Katie Melua. Jakaś pieprzona
Szwecja - ABBA. Niemcy - Rammstein. Finlandia - Nightwish. Holandia - Tiësto. Grecja - Vangelis. Francja - Daft Punk. Hiszpania - Enrique Iglesias. Islandia - Björk. Albania - Dua Lipa. Serbia - Goran Bregović. Gruzja - Katie Melua. Jakaś pieprzona
źródło: 472D8B5D-7CF5-47DB-92C2-41405DBDE568
Pobierz

#nieruchomosci #pracbaza #demografia #ekonomia #polska #polskapowiatowa #ciekawostki
źródło: temp_file9211683405029696720
Pobierz@Isouwa: Emigracja do dużych miast to już chyba się zakończyła. Nawet w stolicy są dzielnice gdzie ludzi ubywa.
Jesteśmy w takim punkcie, że tęgie głowy nie powinny się skupiać już na tym, jak odwrócić trend niskiej dzietności, bo to już niemożliwe, tylko na tym, jak przystosować możliwie jak najlepiej system do tego, że w perspektywie tych kilkudziesięciu lat może być nas 2 razy mniej. Oczywiście wątpię, że zostanie to zrobione w optymalny sposób.
Nie byłbym taki pochopny w ocenie, że każdy płodny chłop, który nie ma dzieci jest częścią problemu. W Polsce jest ponad 200k więcej mężczyzn niż kobiet w głównym okresie reprodukcyjnym 18-39 lat.
@Slavcel: Odwrotnie, jest więcej mężczyzn niż kobiet i to 300 tysięcy, a nie 200. Te chłopy nie zrobią dzieci, bo nie mają z kim, a januszom nie zależy na sprowadzaniu kobiet, bo nie nadają się do pracy w januszexach.
Mapka Krzysztofa Mamińskiego na X
No tak, poprawiłem od razu, bo się walnąłem po prostu, cała logika bazuje na tym, że po prostu młodych Polaków jest dużo więcej niż młodych Polek, i to już nie wspominając o imigrantach, którzy też są oczywiście głównie płcią męską. Czy to już jest 300k różnicy w wieku 18-39 to nie wiem, pamiętałem, że na pewno więcej niż 200k.
Wielu Polaków nigdy nie spłodzi potomka, chociażby bardzo tego chcieli. Natomiast
@Slavcel: Pełna zgoda, tylko żyjemy w demokracji, niestety nie wierzę że jakieś realne działania zostaną
I nie chodzi o ignorancję, a realne podejście
300k jest więcej facetów fizycznie obecnych w Polsce niż kobiet, natomiast facetów singli jest milion więcej niż kobiet. Oznacza to, że te 700 tysięcy kobiet (czyli milion minus te 300k, których fizycznie brakuje w Polsce) nie wchodzi w ogóle w związki. Prawda taka, że to kobiety są wąskim gardłem i jeśli nie zaczną wchodzić
@GomiGomi: W Polsce jest około 9 milionów singli (5 milionów mężczyzn i 4 miliony kobiet), można przyjąć, że część i tak ma dzieci z wpadki/związków nieformalnych, ale statystyki na pewno są wyższe niż 2%.
@acpiorundc: Ten exp to jest jakaś mityczna wymówka firemek żeby zbijać stawki. Podejrzewam, że jak zatrudniasz na mechanika to nie ludzi z ulicy ale po jakimś technikum mechanicznym. Podejrzewam, że podstaw roboty można się nauczyć
Państwo prawa, politycy oraz "leniwi ludzie" nie poprawią