Aktywne Wpisy

MonazoPL +116
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
źródło: monazo promocje bankowe
Pobierz
Gruby_Wuj +252
Moi rodzice pojechali do sanatorium do Gołdapii.
Jako że jest to przy ruSSkiej granicy to dostali powiadomienie, że mogą obowiązywać opłaty z powodu roamingu.
Poszli do salonu Play żeby im to wyłączyli, niestety numery nie były na nich więc pani z Play zadzwoniła do mnie żeby przekazać mi tą wspaniałą wiadomość że musi właściciel to zrobić.
Powiedziałem, że spoko tylko, że ja mam numery w T-Mobile.
Poprosiłem matkę do słuchawki i pytam:
Jako że jest to przy ruSSkiej granicy to dostali powiadomienie, że mogą obowiązywać opłaty z powodu roamingu.
Poszli do salonu Play żeby im to wyłączyli, niestety numery nie były na nich więc pani z Play zadzwoniła do mnie żeby przekazać mi tą wspaniałą wiadomość że musi właściciel to zrobić.
Powiedziałem, że spoko tylko, że ja mam numery w T-Mobile.
Poprosiłem matkę do słuchawki i pytam:
źródło: obraz_2025-11-24_145653252
Pobierz

Tymczasem powiaty:
#nieruchomosci #gospodarka #ekonomia
źródło: temp_file6727506376345619198
PobierzŁatwiej byłoby śledzić aktywnych zawodowo - wtedy byśmy mieli jakiś obraz.
W powiecie, gdzie mieszka moja dalsza rodzina, bezrobocie też oficjalnie nie jest wysokie, ale połowa młodych chłopów, która tam została się nie rejestrowała, bo wolą pić pod sklepem cały dzień (a roboty i tak by dla nich nie było).
Poza tym nawet jeśli bezrobocie nie jest wysokie, to może też być bardzo mało pracy (współczynnik wolnych stanowisk w PL to porażka).
Niby każdy, kto chce, gdzieś pracuje, ale na nową pracę czekasz miesiącami + często ciężko znaleźć lepszą.
Dla mnie bycie uwiązanym na minimalnej np. w mieście gminnym byłoby potężną lipą.
Czy ty za kazdym jednym razem musisz udowadniać ze nic nie rozumeisz? No chyba musisz... lub zwykle trololo...
Pokaz gdzie pisze ze jest duze bezrobocie lub w ogole jest bezrobocie? Pokaz palcem.
Dlaczego ktos nie mający pracy nie miałby sie zarejestrować, a nóż zasiłek dostanie, moze jakies szkolenie w gratisie, no i ubezpieczenie. No ale oczywiscie tego nie robi by bo się teoria z praktyka rozjechała. Trochę jak z tymi niezameldowanymi w waw, gdzie ilość ludzi nocujacych w meiscie praktycznie pokrywa sie z ilością zameldowanych. Oczywxcie w tym sa niezameldowani, bo przeciez mozna tu byc zamedlowanym a wcale tu nie meiszkac.
Jakość pracy
Świetna historia, prawie tak samo dobra jak pol warszawy jest niezameldowana.
@Yuri_Yslin: Przecież bezrobocie jest obliczane z uwzględnieniem tego czynniku, gdzie czarna strefa jest szacowana w względnie dużą dokładnością.
2024:
bezrobocie 7,5%
mediana ( ale jest dla całego województwa a nie dla Łomży) -> 6500 brutto więc dla Łomży może być o te 500 zł więcej.
zarobki w biedronce ( z ich strony ): 5150 brutto + 250 zł brutto premia =>
Jeśli chodzi o małe miejscowości blisko top 5, to one rzeczywiście się rozwijają. Reszta kraju się zwija, zobacz raport o średnich miastach tracących funkcje spoleczno-gospodarcze (bodajże az 137 miast i to wcale nie takich małych).
@SilesianPill: no właśnie czytałem dlatego pokazałem przykład Łomży. Tylko te dane są z 2018 roku. Gdzie dopiero drastycznie zaczynało się odczuwać wzrost pensji czy spadek bezrobocia. Inne czasy co nie oznacza, że nagle jest niewiadomo jak super tylko ta przepaść 2018 vs 2025 Warszawa vs Łomża nie powiększa
@lycaon_pictus: Bezrobocie w PL ma swoją definicję - nie pisałem o czarnej strefie, tylko o braku rejestracji w PUP
Nie jesteś zarejestrowany w PUP = nie jesteś bezrobotnym, kropka (jesteś "nieaktywnym
To sie w skrócie nazywa racjonalność. Jak widze również Tobie ciężko to przyjac do wiadomsoci - ze ludzie tak wybrali. Nie wybrali sobie warunkow gospodarczych, pozimu rozowju, czy praw międzynarodowych, ale to gdzie mieszkaja i co robia - juz sobie wybrali. Jakkolwiek to brzmi. Z takiego Wałbrzycha moglo wyparować 50.000 ludzi, 1/3 miasta. Czyli da sie. Ci co wyjechali- wybrali. Ci co zostali- tez wybrali. Emeryta co ma 5 lat
@srgs: grzeczniej, chamie. Proszę: "Liczba biernych zawodowo: W wieku produkcyjnym (kobiety 18-59 lat, mężczyźni 18-64 lat) jest około 3,9 mln osób biernych zawodowo.". Proponuję to porównać z oficjalną liczbą bezrobotnych, których jest oficjalnie trochę ponad 800k.