Wpis z mikrobloga

✨️ Jak zorganizować budowę domu?
Jakiś czas temu widziałem tutaj wpis gdzie dużo ludzi pisało, że zbudowało samodzielnie dom, działka od rodziców albo jakaś za 100k i robili wszystko sami oprócz najbardziej specjalistycznych robót. Tak z ciekawości, jak wyglądała u was cała logistyka tego?

W tym roku kupiłem mieszkanie, remont zleciłem i samo przemyślenie wszystkich tematów, projekt, wybór ekip, dziesiątki zamówień, setki telefonów i maili, odbiory prac i koordynacja całego remontu zabierała mi kupę czasu po pracy.
A mówimy tutaj o samym wykończeniu mieszkania, co wydaje mi się o rząd wielkości mniejszym przedsięwzięciem niż budowa domu od A do Z. Więc zastanawiam się czy takie osoby budują i wykańczają ten dom kilka lat harując w każdy dzień wolny od pracy zarobkowej, zwalniają się z pracy (tylko skąd wtedy kasa?) czy jak to działa?

#nieruchomosci #dom #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: do samego projektu, bardzo fajnie sprawdza się homestyler.com - używałem przy 2 mieszkaniach, a obecnie domu. Mam wizki lepsze niż niektórzy architekci, a wręcz ludzie chcą mi je zlecać jak pokazałem w pracy (bo im np. architekt wysłał rzuty 2d tylko :) )
  • Odpowiedz
Tak z ciekawości, jak wyglądała u was cała logistyka tego?

@mirko_anonim: wybierz gotowca, przerób u dobrego konstruktora, zaplanuj etapy (pomogą poradniki z youtube), zdecyduj co robisz sam a co wykonawcą. Wszystko do ogarnięcia w miesiąc.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: P---------e. W większości przypadków zorganizowali ekipę i jej pilnowali i tak dom "sami budowali". Logistyka jest do ogarnięcia, podstawą jest solidna ekipa. Miałem budowę gospodarczym i serio - nie obciążała mnie tak bardzo. Po prostu koordynowanie co ma kiedy przyjechać, bo się kończy nie jest tak obciążające. Za to wykończeniówka - to inna bajka była, bo tu faktycznie wszystko robiłem sam. Z tym, że wtedy masz inną motywację niż
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Do etapu +/- tynków, to generalnie robi się jedną robotę po drugiej, więc spokojnie idzie ogarnąć logistykę, mało rzeczy nakłada się jednocześnie i idzie ładnie w przód planować. Poza tym z ekipami, które miały u mnie robić umawiałem się na oględziny i ustalenia w te dni kiedy akurat sam robiłem na budowie, czyli np. zaoszczędzony czas dojazdu i powrotu.
Końcowe etapy, tak jak urządzenie sprawiają że budowa kojarzy się
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
uporządkowany-badacz-96: Nie budowałem, ale wykończyłem samodzielnie od A do Z (łącznie z zabudową meblową, białym montażem elektryki i hydrauliki czy osadzaniem stolarki drzwiowe, czy jakiś tam parapetów).
Popołudnia + wieczory, do tego wszystkie soboty to robota. Niedziela to planowanie + zakupy on-line. Praca zawodowa absolutnie nie ucierpiała na mojej budowie - nie licząc raz na jakiś czas zrobionego na zamówienia w godzinach pracy na allegro, jakiegoś silikonu, kołków, tarczy czy innych pierdół.
  • Odpowiedz
w miesiąc od pomysłu do zamieszkania :)?

@mirko_anonim: w miesiąc przygotowanie koncepcyjne

Z tym, że jak dobrze pamiętam, to na koniec "wykończeniówki" powiedziałem wykończony, że na drugi raz bym za to wszystko po prostu komuś zapłacił, zamiast samemu
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: sami budowali? Sami kopali pod fundamenty, sami lali beton, sami murowali, sami robili więźbę i dach, sami wstawiali okna? Przypuszczam, że wątpię.

Większość ludzi mówiąc "sami" ma na myśli, że sami wyszukali ekipy i materiały do poszczególnych etapów. Samemu to można po SSZ robić styropiany, ocieplenie, elektrykę, hydraulikę, ściany, podłogi czy wykończeniówkę i do tego trzeba mieć dużo czasu i zdrowia.

Ale jak znajdziesz dobre ekipy to budowa jest
  • Odpowiedz