Wpis z mikrobloga

Czy wy też macie takie wrażenie, że od niedawna wyszukiwarka google przestało działać tak dobrze, jak to jeszcze do niedawna bywało? Mam wrażenie, jakby część internetu dla google przestała istnieć. Miałem choćby duży problem ze znalezieniem oryginalnego filmiku Pawła Jumpera, a ostatnio chciałem do jednego ze znalezisk dodać filmik z TVP Kultura, gdzie był "program artystyczny i interaktywny", w którym "performerki" robiły wszystko, co kazał widz, który się dodzwonił i.... dla google to nie istnieje.
Czy to tylko moje paranoje? ( ͡° ͜ʖ ͡°) #kiciochpyta i w sumie trochę #zalesie
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@projektant_doktorant: nie ostatnio tylko od kilku lat i tak. Google to g---o.

Polecam startpage.com który ma wyniki równie dobre jak google kiedyś, zero reklam, szanuje twoją prywatność, nie ma AI slopa. Ma tylko jeden minus - polecam trzymać safe search włączony w wyszukiwaniu obrazków XD

w odróżnieniu od DDG bez problemu znajduje też polskie treści
  • Odpowiedz
@projektant_doktorant: a to nie tylko google, na YT nawet jak wpisze dokładny tytuł filmu to nie jestem w stanie go znaleźć tylko podsuwa mi całkowicie randomowe rzeczy. Na Googlach natomiast wyniki kończą się na jednej stronie xD i też często pokazuje coś, co nawet nie zawiera wyszukiwanuch fraz. Chcą nas ograniczyć
  • Odpowiedz
@projektant_doktorant: ta. Szukałem wizyty kiecola u sebcela i w google nic sensownego, usunięte materiały i jakieś niepowiązane bzdety. W bingu pierwszy wynik z kopiuj-wklejką tych samych fraz z Googla. Materiał był na Facebooku, nie na jakiejś zagubionej w sieci stronie tylko na zastanym Fejsie. Jakby Google już fejsa nie indeksowało.
  • Odpowiedz
Wyszukiwarkę na YT też s--------i po całości. Nic się nie da znaleźć. Paradoksalnie dobrą wyszukiwarką obecnie jest ruski Yandex.
  • Odpowiedz
@projektant_doktorant: Nie, to nie Twoje paranoje - Internet jest powoli nam odbierany. Wielkie korpo zamykają go dla siebie i kontrolują pod siebie. I ten trend będzie chyba już tylko postępował.
Paradoksalnie jak wczoraj wywaliło AWS i padły te wszystkie "ważne" miejsca tak zapomniany ściek informacji jak wykop doceniłem za jego jeszcze względnie wysoką niezależność i swobodę debaty.
  • Odpowiedz
@jednorazowka: Niedługo wyszukiwanie materiałów w sieci będzie przypominało wyszukiwanie starych płyt winylowych. Tylko koneserzy będą wiedzieli gdzie i czego szukać, a jak ktoś znajdzie perełkę to będziesz musiał znać go osobiście, żeby podzielił się z Tobą linkiem bo nigdzie indziej tego nie znajdziesz. Blogi tematyczne i niezależne niszowe strony czy kanały będą niczym Biały Kruk.
  • Odpowiedz