✨️ Jak poradzić sobie z problemami w związku z osobą chorującą na nerwicę?Ⓘ Cześć, od roku jestem w związku z dziewczyną, ma 22 lata, ona choruje na nerwicę lękową.
Mieszka w jednym mieszkaniu w bloku z rodzicami i dziadkami, dowiedziałem się o tym po kilku miesiącach związku. Jej rodzice mają kasę na własne mieszkanie, a z tego co wiem jej ojciec kiedyś nalegał na kupno mieszkania, jej mama nigdy się nie wyprowadziła. Problem jaki mam, to to że dziewczyna nie chce zostawać specjalnie u mnie na noc a jesteśmy już ponad rok razem, czasem zdarzają się jej akcje że odwołuje wspólny wieczór bo np coś zrobiłem nie po jej myśli. Dwa miesiące temu już zagroziłem rozstaniem bo została u mnie może kilka razy na noc, czułem się po prostu samotny, kilka miesięcy temu zmarła mi mama.
Aktualnie jesteśmy na etapie jednej nocy w tygodniu, ale ostatnio pokłóciliśmy się że chciałbym już spędzać całe weekendy razem i np jakiś dzień w tygodniu. Zdarzały się sytuacje że siedzimy wieczorem i ona mi zaczyna mówić że musi wracać bo pies pomyśli, że ona go zostawiła. Mieszkam w tym samym mieście. Myślę już powoli o zakładaniu rodziny mam niedługo 30 lat i czuję że może być problem z jej wyprowadzką. Z drugiej strony ciągle potrzebuje zapewnień że mi zależy. Co myślicie o sprawie? Proszę o szczere opinie. #zwiazki
@mirko_anonim: świetlana przyszłość przed wami skoro grożenie rozstaniem jest kartą przetargową. Wziąłeś sobie młodziutką dziewczynę, która nawet jeszcze nie skończyla nauki, nie ma stabilnej sytuacji zawodowej, a chcesz zakładać rodzinę. Większość poczułaby się przytłoczona.
@kasiknocheinmal: 22 lat to młodziutka? XDDDDD No dzidziuś po prostu, podlotek który boi się nocować i absolutnie nie może wesprzeć partnera w trudnych momentach (śmierć matki op-a).
OPie - uciekaj bo ta dziewczyna nie nadaje się na nic poważnego. Jak sam widzisz nie pomoże, nie wesprze w niczym. Ciągle będzie tylko ciężarem wymagającym wsparcia.
Myślę już powoli o zakładaniu rodziny mam niedługo 30 lat
Która rozsądna kobieta chce zakładać rodzinę w takim wieku (22 lata, ona nawet studiów nie skończyła jeszcze) nie mając zbudowanego żadnego doświadczenia zawodowego i skończonej szkoły?
Nie, żeby coś, ale wspieranie nie polega od razu na braniu ślubu i rodzeniu dzieci w takim wieku.
@mirko_anonim dorośnij chłopie, aktualnie wasz związek to spotykanie sie niedojrzałych emocjonalnie dzieci zamkniętych w ciałach dorosłych ludzi. To nie jest kandydatka na partnerkę
@kasiknocheinmal: On myśli POWOLI czyli nie jutro, za miesiąc czy za rok. Zwykle to oznacza że dojrzewa i potrzebuje poważnego związku i poważnego partnera. Stąd podzielenie się z nami takim wpisem bo zaczyna do niego docierać że ona nie jest poważna w niczym.
Nie wiedziałem za to że aby być w np. narzeczeństwie (kierunek na małżeństwo) trzeba mieć licenjata czy magistra i co najmniej 3 lata doświadczenia zawodowego. XDDDDD Te
@mirko_anonim zakładaj rodzinę z nią, czego się boisz? Znalazłeś sobie dziecko, to teraz tylko kobietę musisz sobie znaleźć. I piszę to o mojej rówieśniczce, mam kolegę z nerwicą lękową, jechał na tabletkach, psychotropach, odstawił, bo nic nie pomagały i jakoś może normalnie żyć i funkcjonować, to twoja jest jakaś kopnięta i nie będzie z tego nic normalnego @kasiknocheinmal OP nie napisał nic o różowej, skąd wniosek, że jeszcze nie skończyła
@ED_HMC: to teraz niespodzianka: gdyby sam był dojrzały, to by wiedział, że człowieka psychika kształtuje się jeszcze chwilę dłużej. Ba, że w tym wieku ona nie ma pojęcia o samodzielnym życiu i podejmowanie takich decyzji jest trochę nierozsądne. Co jest niepoważne w niezostawaniu na noc? Laska żyje w wielopokoleniowej rodzinie, więc jest duża szansa, że ma konserwatywne poglądy lub została w nich wychowana. Serio nie zdajesz sobie sprawy, że to
@TypowyDaltonista: widzisz, kwestia twojego środowiska i twojego wychowania. U mnie normalnym było, że najpierw się człowiek uczył i pracował, a potem dopiero rodzi dzieci. Bez rozwoju i np. całe życie w pocztexie to średnia perspektywa, gdyby to ona miała w jakimś momencie utrzymać rodzinę. Żeby mieć bardziej stabilną sytuację nie można liczyć na wzrost minimalnej i podwyżkę odgórnie gwarantowaną tylko zwiększyć swoje możliwości, a tego nie zrobi jeśli wyleci z
Stąd podzielenie się z nami takim wpisem bo zaczyna do niego docierać że ona nie jest poważna w niczym.
@ED_HMC: to juz sobie dodajesz teraz ¯\(ツ)/¯ Ogolnie @mirko_anonim ladny obrazek nam tutaj stworzyl, tylko np nie rozumiem po co jest ta wrzutka o mieszkaniu. Rozpatruje to pod wzgledem wkupieia sie w bogata rodzine, bo ten drugi akapit jest kompletnie niepotrzebny.
Natomiast nerwica lekowa jesli faktycznie stwierdzona, to jest przyczynek zeby jednak
@czescmampytanie: ależ ona ponosi, jest stabilna poglądowo z tego co OP pisze. Wykopki w pełnej krasie: najpierw płaczecie, że nie ma kobiet o konserwatywnych poglądach, a potem się dziwicie, że nie zostaje na noc. I ta nerwica - dziewczyna z nerwicą, która sama potrzebuje wsparcia, ma nagle odmienić życie o 180 stopni, bo gość po roku znajomości z 22-latką chce z nią zakładać rodzinę. Potem się rozmyśli i będzie wielkie
@mirko_anonim: laska jest damskim odpowiednikiem stereotypowego przegrywa, ale ma tzpię więc tego nie widzisz. w obecnych czasach nie ma dobrego rozwiązania tego problemu. kiedyś dynamiczni faceci brali rzeczy w swoje ręce i "porywali" takie kobiety ze sobą, one trochę tam popłakały itp, ale ostatecznie kończyło się dobrze. w tych czasach to w sumie nic nie możesz zrobić, co najwyżej czekać latami aż może ona coś z tym zrobi. pytanie czy
kiedyś dynamiczni faceci brali rzeczy w swoje ręce i "porywali" takie kobiety ze sobą, one trochę tam popłakały itp, ale ostatecznie kończyło się dobrze
@czescmampytanie: aaa, czyli ty nie tylko z logiką na bakier, ale też z tych preferujących p-----c, spoko, dobrze wiedzieć, uzupełnię notatkę.
@kasiknocheinmal czyli odbieramy kobieta prawa wyborcze tak do 25 roku życia skoro 23 letnia dziewczyna nie ma pojęcia o samodzielnym życiu i podejmowanie takich decyzji ja przerasta to tym bardziej podejmowanie decyzji kto będzie rządził w kraju ja przerasta. Od razu mówię, że facet w wieku 16 lat powinien mieć opcje głosowania bo według mnie jest już wystarczająco samodzielny.
odbieramy kobieta prawa wyborcze tak do 25 roku życia skoro 23 letnia dziewczyna nie ma pojęcia o samodzielnym życiu i podejmowanie takich decyzji ja przerasta
facet w wieku 16 lat powinien mieć opcje głosowania bo według mnie jest już wystarczająco samodzielny.
@mirko_anonim: Dlaczego zakładasz, że to jest kwestia nerwicy lękowej? Jeżeli ona potrzebuje ciągłego potwierdzania swojej wartości a nie daje nic w zamian to tylko do tego jesteś jej potrzebny. Jeżeli Tobie to nie odpowiada to zakończ związek, bo nie urodziłeś się po to żeby być jej osobistym terapeutą.
Cześć, od roku jestem w związku z dziewczyną, ma 22 lata, ona choruje na nerwicę lękową.
Mieszka w jednym mieszkaniu w bloku z rodzicami i dziadkami, dowiedziałem się o tym po kilku miesiącach związku. Jej rodzice mają kasę na własne mieszkanie, a z tego co wiem jej ojciec kiedyś nalegał na kupno mieszkania, jej mama nigdy się nie wyprowadziła.
Problem jaki mam, to to że dziewczyna nie chce zostawać specjalnie u mnie na noc a jesteśmy już ponad rok razem, czasem zdarzają się jej akcje że odwołuje wspólny wieczór bo np coś zrobiłem nie po jej myśli. Dwa miesiące temu już zagroziłem rozstaniem bo została u mnie może kilka razy na noc, czułem się po prostu samotny, kilka miesięcy temu zmarła mi mama.
Aktualnie jesteśmy na etapie jednej nocy w tygodniu, ale ostatnio pokłóciliśmy się że chciałbym już spędzać całe weekendy razem i np jakiś dzień w tygodniu. Zdarzały się sytuacje że siedzimy wieczorem i ona mi zaczyna mówić że musi wracać bo pies pomyśli, że ona go zostawiła. Mieszkam w tym samym mieście. Myślę już powoli o zakładaniu rodziny mam niedługo 30 lat i czuję że może być problem z jej wyprowadzką. Z drugiej strony ciągle potrzebuje zapewnień że mi zależy. Co myślicie o sprawie? Proszę o szczere opinie.
#zwiazki
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
📒 Notatka moderatora: Na pewno chcesz szukać pomocy na Wykopie? inb4, miras olej tę karynę.
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: świetlana przyszłość przed wami skoro grożenie rozstaniem jest kartą przetargową.
Wziąłeś sobie młodziutką dziewczynę, która nawet jeszcze nie skończyla nauki, nie ma stabilnej sytuacji zawodowej, a chcesz zakładać rodzinę. Większość poczułaby się przytłoczona.
22 lat to młodziutka? XDDDDD No dzidziuś po prostu, podlotek który boi się nocować i absolutnie nie może wesprzeć partnera w trudnych momentach (śmierć matki op-a).
OPie - uciekaj bo ta dziewczyna nie nadaje się na nic poważnego. Jak sam widzisz nie pomoże, nie wesprze w niczym. Ciągle będzie tylko ciężarem wymagającym wsparcia.
Która rozsądna kobieta chce zakładać rodzinę w takim wieku (22 lata, ona nawet studiów nie skończyła jeszcze) nie mając zbudowanego żadnego doświadczenia zawodowego i skończonej szkoły?
Nie, żeby coś, ale wspieranie nie polega od razu na braniu ślubu i rodzeniu dzieci w takim wieku.
On myśli POWOLI czyli nie jutro, za miesiąc czy za rok. Zwykle to oznacza że dojrzewa i potrzebuje poważnego związku i poważnego partnera. Stąd podzielenie się z nami takim wpisem bo zaczyna do niego docierać że ona nie jest poważna w niczym.
Nie wiedziałem za to że aby być w np. narzeczeństwie (kierunek na małżeństwo) trzeba mieć licenjata czy magistra i co najmniej 3 lata doświadczenia zawodowego. XDDDDD Te
@kasiknocheinmal OP nie napisał nic o różowej, skąd wniosek, że jeszcze nie skończyła
Co jest niepoważne w niezostawaniu na noc? Laska żyje w wielopokoleniowej rodzinie, więc jest duża szansa, że ma konserwatywne poglądy lub została w nich wychowana. Serio nie zdajesz sobie sprawy, że to
@ED_HMC: to juz sobie dodajesz teraz ¯\(ツ)/¯
Ogolnie @mirko_anonim ladny obrazek nam tutaj stworzyl, tylko np nie rozumiem po co jest ta wrzutka o mieszkaniu. Rozpatruje to pod wzgledem wkupieia sie w bogata rodzine, bo ten drugi akapit jest kompletnie niepotrzebny.
Natomiast nerwica lekowa jesli faktycznie stwierdzona, to jest przyczynek zeby jednak
@czescmampytanie: aaa, czyli ty nie tylko z logiką na bakier, ale też z tych preferujących p-----c, spoko, dobrze wiedzieć, uzupełnię notatkę.
Od razu mówię, że facet w wieku 16 lat powinien mieć opcje głosowania bo według mnie jest już wystarczająco samodzielny.
@WhiskeyIHaze: samodzielny, a pisać nie potrafi.
Dziewczyna ma 22 lata, a nie 23, to raz. Dwa: przecież podjęła decyzję, nie chce u niego częściej zostawać na noc. Czy podjęciem
@afmaf: ah te normickie porady których udzielają bez sprawdzenia w praktyce.