Wpis z mikrobloga

Mirki posiadacie może młynek ode / ode gen2? Kupiłem ode, ale chyba mieli za grubo na v60 XD
Ale cena całkiem przyjemna. 600 zł, gdzie gen kosztuje 1200 zł. Ewentualnie polecacie inny młynek w graniach 1k?

#mlynek #kawa #drip #przelew
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kieres: mordo, z osiedlowego śmietnika przyniosłem bezmarkowy młynek, rozkręciłem bo nie dawał oznak życia, myślałem że silnik, jednak przyczyną była ułamana końcówka plastiku która wciskała blokadę od otwartej pokrywki, naprawiłem, obmyłem, działa jak nowy, za darmo
czy myślisz że młynek za 1k zmiele kawę lepiej? czy zamiast aromatu kawy jesteś po prostu próżny a nie spragniony tego wspaniałego napoju?
odnośnie grubości mielenia, nawet takim bylejakim można zmielić kawę grubo jak
  • Odpowiedz
@Kieres: Mam ODE 1.1 ale od razu wymienilem żarna na 2.0 i najdrobniejsze ustawienie jakiego uzywalem to 3.2 (ponizej juz jest overextracted i nie do wypicia w smaku)
Generalnie ten mlynek to jest moj najlepszy zakup sprzetu w zyciu wiec jak rozkrecenie i kalibracja nic nie da to i tak wg mnie warto doplacic te 2-4 stowy do żaren 2.0
  • Odpowiedz
  • 1
@TobiaszSuchy: widać, że nie masz pojęcia o kawie XD
Also 1k to nie jest dużo za młynek, to minimum, jakie trzeba dać, żeby zmielić sensownie ziarna pod przelew. Pod ekspres trzeba dać jeszcze więcej.
@bonus po testach smakowych i porównaniu stopnia zmielenia do młynka ręcznego. Dopiero przy 1.5 kawa smakuje sensownie, wszystko wyżej smakuje jak woda.
@hmmmmmmv2 no właśnie chyba kupię od razu 2.0 - kosztuje 1100 zł,
  • Odpowiedz
widać, że nie masz pojęcia o kawie XD

@Kieres: po co mi pojecie? miele, parzę, piję
to tak jak yerba mate, na początku sie srasz z temperaturą, bombille jakieś a potem lejesz w byle co i zalewasz

kiedyś jeden kolega sie kłócił ze "każda" kawa ma posmak jakiegoś owocu, no to taki popularny Pedros jaką ma nutkę?
wg mnie nie każda kawa ma zapachową nutkę, tzw speciality (chyba) bo sie
  • Odpowiedz
  • 0
@TobiaszSuchy: to jak z w----y, możesz walić jacka z lodem albo degustować butle po parę k i rzeczywiście wyczuwać niuanse.
W kawie pilnuję temperatury, zmielenia, a nawet leję konkretną wodę od lat.
  • Odpowiedz