Wpis z mikrobloga

Szukam routera do mieszkania 55m2. Obecnie mam jakiś "halny" od usługodawcy i działa słabo - 1 kreska i działa z 50 Mbps a umowę mam na 300. Miałem wcześniej inea i działało na pełnym 300.

Ile trzeba wydać żeby miało to sens? Widzę że są dobrze oceniane modele tp-link albo asus. Któraś firma lepsza?

Przykładowo za 400 - 500 zł dostanę:
- TP-Link Archer AX72
- TP-Link Archer AX73
- TP-Link Archer AX72 Pro
- ASUS TUF Gaming AX4200

Akurat ostatni teraz na promce za 392 zł: https://www.pepper.pl/promocje/router-asus-tuf-ax4200-1124634

#siecikomputerowe #router #komputery #sieci #cokupic #kiciochpyta #pytanie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@becvvv: Mam u siebie w domu i ogólnie na działce 5x AX-73, na moje potrzeby po prostu działają bez większych problemów. Tyle że po wifi mam potrzeby typu przeglądanie wypoku i oglądanie streamu z youtube, wszystkie "cięższe" rzeczy idą po kablach.
  • Odpowiedz
@becvvv: tp link ma ten problem że szybko porzuca urządzenia i czasem strach tego używać. ASUS podobno lepiej choć ten z okazji to wręcz overkill na do 300 mbps. A prawda taka że niemal wszystko co jest nie od operatora działa lepiej. Oni mega oszczędzają na sprzęcie.
  • Odpowiedz
@becvvv: Który masz model Halnego? Przecież te wszystkie router mają dokładnie taki sam zasięg. Jak ja słucham tego p--------o że ten jest taki czy sraki. Przerobiłem w życiu ponad setkę różnych routerów przez ostatnie 20 lat pracy w branży telko i wszystkie te nowe routery to jest mega padło. Głuche jak pień, więcej antenek niż to jest potrzebne. Sprawdź czy przeniesienie tego Halnego w winne miejsce nie poprawi Ci sytuacji
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@brokenik obecnie mam Halny hle-3gx-f. Wcześniej miałem Zte ZXHN H298Q. Oba były w tym samym miejscu w szafie, z 4-5 metrów od miejsca biurka. Zdecydowanie Halny gorzej działa. Laptop na biurku ma czasami nawet 15 Mbps, a wystarczy chwycić laptopa i przenieść 1 metr w bok i już rośnie do 200 Mbps. Routera nie mam możliwości przenieść.

No więc nie p--------o tylko coś jest na rzeczy
  • Odpowiedz
@becvvv: Chcesz lepszego dzialania, jak nie mozesz przestawic routera podlaczyc drugi po kablu i postaw go blizej miejsca gdzie masz slaby zasieg, ewentualnie mozesz zmniejszyc moc nadawania zeby sieci na siebie tak nie nachodzily zasiegiem.
  • Odpowiedz
  • 0
@krzywy_kanister: Nie chcę mieć kabli na wierzchu, nie chcę też kuć w ścianach. Przecież ja do routera mam 4-5 metrów. Na poprzednim miałem cały czas full prędkość (300/300 Mbps). Po co mam się bawić w to wszystko, skoro ewidentnie wszystko wskazuje na to, że obecny router to dziadostwo i wystarczy go wymienić
  • Odpowiedz
@becvvv Wez chlopie pomysl. Skoro po przesunieciu laptopa jest az taka roznica to raczej problem chyba nie lezy w routerze tylko w laptopie. Paradoksalnie ten ZTE ma gorsze parametry niz ten Halny.
  • Odpowiedz
@becvvv: Bo masz kartę WIFi wbudowaną w laptopa która słabo działa ze standardem AX. Musiałbyś sobie radio w Halnym przełączyć w tryb AC a nie AX i wtedy sprawdź. Mam dokładnie u siebie ten sam problem i karta w budowana w laptopa w standardzie AC działa z moim routerem domowym świetnie. Zmieniłem na gównianego Intela AX i na tym samym routerze ledwo to działa.
  • Odpowiedz
  • 0
@brokenik: Wymieniłem na Router TP-LINK archer ax72 pro i mam full prędkość 300/300 i full zasięg w całym domu. Tak że temat do zamknięcia ;]
  • Odpowiedz