Kurde jak tu nie kochać AMD. Składałem komputer w 2017 roku i na przestrzeni lat z całego zestawu został mi tylko zasilacz i... płyta główna. Element, który normalnie najwcześniej typowałbym do wymiany. Łącznie zmieniłem: Ryzen 5 1600 > Ryzen 5 5600 GTX 1080 > RTX 4070 SSD 2,5" SATAIII > SSD M.2 NVMe 16 GB DDR4 3000MHz > 32 GB DDR4 3000MHz I to wszystko dalej ciągnie - warty w dniu zakupu jakieś 430zł - B350M MSI Mortar Arctic, bo ma podstawkę AM4. (。◕‿‿◕。)
Intel w tym czasie wydał ile podstawek? Chyba 4 ( ͡°͜ʖ͡°)
@Ralphs: A też by poszedł? Bo na papierze nie ma w obsługiwanych chipsetach B350. Ale nie ma co żałować, 5600 to też dobry skok i dałem 400 zł za OEMa ( ͡°͜ʖ͡°)
@radziuxd: Tak, w specyfikacji technicznej z zakresu obsługi procesorów tej konkretnej płyty głównej jest wpis odnośnie wsparcia - chyba wszystkich procesorów z serii 5000.
Nawet z tymi, co ciężko dostać lub w ogóle nie widziałem - jak ciekawy
@Ralphs: jak odpaliłem benchmark Cyberpunka na obu dla porównania (wysokie bez RT 1440p) to na 1600 wyszło 121 fps, a na 5600 wyszło 141 fps, a dla mnie to był taki upgrade tylko przy okazji wymiany karty. Byłem w szoku, że mogę sobie pozwolić na taki procek, bo początkowy plan zakładał 3600.
@maniek50005: mam AIO Krakena 280 mm to ten 5600 w ogóle tam z 50°C
@Ralphs fakt, że nie bawiłem się jeszcze, dziubnąłem tylko na 3,7 GHz i nic poza tym, ale przez Ciebie zastanawiam się teraz na ile stabilny egzemplarz mi się trafił, trzeba sprawdzić. ( ͡º͜ʖ͡º)
mam AIO Krakena 280 mm to ten 5600 w ogóle tam z 50°C podczas grania ma. Bardziej bym się chyba zasilacza bał, bo może i Gold, ale tylko 550 W.
@radziuxd: Była taka ciekawa płytka - kolega zasugerował się chipsetem B450 do obsługi ryzen 7 3700x, ta płytka oj niestety nie pamiętam, ale ją znajdę zaraz dla ciebie.
Producent Gigabyte, model: B450M K Jest to chipset serii wyższej od twojego modelu
@maniek50005 wiem o czy mówisz, o chłodzonej sekcji zasilania byłem już świadomy składając ten komputer, bo wcześniej miałem Athlona II x3, na jakiejś płycie Gigabyte, gdzie też miałem golasy mosfety i było słabo ( ͡º͜ʖ͡º)
Co do tego prądu to faktycznie, wyszło 364W podczas testu grafiki w Cyberpunku i to pecet + monitor + ~9W głośniki na standby. Także rzeczywiście, sporo zapasu.
wyszło 364W podczas testu grafiki w Cyberpunku i to pecet + monitor + ~9W głośniki na standby. Także rzeczywiście, sporo zapasu.
@radziuxd: Testujesz watomierzem listwę zasilania zestawu wraz z monitorem i głośnikami. To fajnie, bo wiesz ile całościowo twój zestaw wciąga,.. ale ..;D
Ty wiesz, że monitor i głośniki nie są zasilane przez złącza sygnałowe płyty głównej/karty graficznej i nie liczy się ich do sumarycznego obciążenia zasilacza? ;D
@radziuxd: To spoko, także wracając do zasilacza. Jeśli nie jest to zupełny paździerz 550 watowy, gdzie parametry nie mając nic wspólnego z tabliczką znamionową na tym zasilaczu jak np. Akygi czy Bandit Powery.
Nie czytałem zbyt dokładnie wszystkich postów, ale zdaje się, że poza mocą i certyfikatem - to chyba nie podałeś jego modelu. Jednak mimo to - powinno być spoko.
@maniek50005: XFX TS 550, był polecany na PurePC w 2017.
Kiedyś już miałem zasilacz na styk - 400W jakiś Modecom przy tym Athlonie II X3 (95W) + do tego Radeon HD 4870 (150W) - zasilacz był najgłośniejszym elementem zestawu xD
@maniek50005: I takie podejście mi się podoba. A nie jak większość znawców komputerowych jak zobaczą kartę graficzną to już by dawali 750W zasilacz "przyszłościowo" xd
Ryzen 5 1600 > Ryzen 5 5600
GTX 1080 > RTX 4070
SSD 2,5" SATAIII > SSD M.2 NVMe
16 GB DDR4 3000MHz > 32 GB DDR4 3000MHz
I to wszystko dalej ciągnie - warty w dniu zakupu jakieś 430zł - B350M MSI Mortar Arctic, bo ma podstawkę AM4. (。◕‿‿◕。)
Intel w tym czasie wydał ile podstawek? Chyba 4 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pcmasterrace #komputery #przemyslenia
Szkoda, że przegapiłeś moment jak 5700x3d był za kilka stówek
@Ralphs: A też by poszedł? Bo na papierze nie ma w obsługiwanych chipsetach B350.
Ale nie ma co żałować, 5600 to też dobry skok i dałem 400 zł za OEMa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@radziuxd: Tak, w specyfikacji technicznej z zakresu obsługi procesorów tej konkretnej płyty głównej jest wpis odnośnie wsparcia - chyba wszystkich procesorów z serii 5000.
Nawet z tymi, co ciężko dostać lub w ogóle nie widziałem - jak ciekawy
źródło: image
PobierzTak czy siak, teraz to niema co płakać, bo 5700x3d jest w zaporowych cenach, a 5600 daje radę
@maniek50005: mam AIO Krakena 280 mm to ten 5600 w ogóle tam z 50°C
Jak wstanie, to testuj Aida64 extreme, tak będzie najszybciej
@radziuxd: Była taka ciekawa płytka - kolega zasugerował się chipsetem B450 do obsługi ryzen 7 3700x, ta płytka oj niestety nie pamiętam, ale ją znajdę zaraz dla ciebie.
Producent Gigabyte, model: B450M K
Jest to chipset serii wyższej od twojego modelu
źródło: image
PobierzCo do tego prądu to faktycznie, wyszło 364W podczas testu grafiki w Cyberpunku i to pecet + monitor + ~9W głośniki na standby. Także rzeczywiście, sporo zapasu.
@radziuxd: Testujesz watomierzem listwę zasilania zestawu wraz z monitorem i głośnikami.
To fajnie, bo wiesz ile całościowo twój zestaw wciąga,.. ale ..;D
Ty wiesz, że monitor i głośniki nie są zasilane przez złącza sygnałowe płyty głównej/karty graficznej i nie liczy się ich do sumarycznego obciążenia zasilacza? ;D
Po prostu tak mam wpięte gniazdko wifi i cały zestaw wyłączam jak potrzebuję.
Jeśli nie jest to zupełny paździerz 550 watowy, gdzie parametry nie mając nic wspólnego z tabliczką znamionową na tym zasilaczu jak np. Akygi czy Bandit Powery.
Nie czytałem zbyt dokładnie wszystkich postów, ale zdaje się, że poza mocą i certyfikatem - to chyba nie podałeś jego modelu.
Jednak mimo to - powinno być spoko.
Kiedyś już miałem zasilacz na styk - 400W jakiś Modecom przy tym Athlonie II X3 (95W) + do tego Radeon HD 4870 (150W) - zasilacz był najgłośniejszym elementem zestawu xD