Wpis z mikrobloga

#informatyka #pcmasterrace #komputery

Siemanko, od wczoraj po wymianie pasty termo na procesorze mam problem z temperaturami. CPU i5 7600k z Silentium Navis 120 Pro
Nigdy takich nie miałem, po wymianie pasty w karcie graficznej wszystko jest w porządku, a w CPU coś się, coś się zepsuło. Wystarczy, że włączę przeglądarkę i wentylator działa jak odkurzacz
kamilulung - #informatyka #pcmasterrace #komputery

Siemanko, od wczoraj po wymianie ...

źródło: image

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale żeby z dnia na dzień tak bardzo zmieniłaby się wydajność?

@kamilulung: przedtem: pompowało "wodę", bąbel powietrza był w chłodnicy. TERAZ pompuje powietrze, woda jest w chłodnicy. Sam sobie odpowiedz czy się zmieniło.
  • Odpowiedz
@kamilulung: Witam serdecznie.
Masz gdzieś na czujnikach kontrolę prędkości wentylatora tego chłodzenia wodnego?
Coś wspominasz o 2200 RPM, ale nie widzę tego na czujnikach.

Czy chłodnica jest zamocowana wyżej niż pompa, by z niej płyn przepływał do pompki, która powinna znajdować się niżej?.
Może do testów jakieś chłodzenie powietrzne by dało się z tego sprzętu korzystać do czasu aż rozwiążesz problem z chłodzeniem wodnym - które w tej sytuacji jest chyba nawet gorzej się
  • Odpowiedz
  • 0
W BIOSie miałem podane rpm, ogólnie 4 prędkości wentylatora są, w zależności od temp. CPU

Tak, chłodnica jest zamontowana u góry obudowy.

Niestety innego chłodzenia nie mam.

Wentylator działał, pompa też, przed wczorajszą wymianą dało się grać w RDR 1 na MAX ustawieniach
  • Odpowiedz
@kamilulung: Witam serdecznie.
Z ciekawości - na powyższych zdjęciach z demontażu tego chłodzenia.

Ta ilość płynu to jest całość z tego AIO 120 mm?
Nie żebym coś mówił, to są jakieś zabrudzenia, które mogłyby utrudnić przepływ płynu przez finy w bloku pompki - co z resztą chyba widać, ale nie jestem pewien.
Bardziej bym się zastanawiał, czego tego płynu jest tak dużo,.. - spodziewałbym się
  • Odpowiedz