Siemanko, od wczoraj po wymianie pasty termo na procesorze mam problem z temperaturami. CPU i5 7600k z Silentium Navis 120 Pro Nigdy takich nie miałem, po wymianie pasty w karcie graficznej wszystko jest w porządku, a w CPU coś się, coś się zepsuło. Wystarczy, że włączę przeglądarkę i wentylator działa jak odkurzacz
@wypokowy_expert: Wymieniłem dzisiaj pastę, myślałem że może dałem za grubą warstwę. Nic to nie dało. Wentylator podłączony do portu CPU Fan, pompa do SATA
ale żeby z dnia na dzień tak bardzo zmieniłaby się wydajność?
@kamilulung: przedtem: pompowało "wodę", bąbel powietrza był w chłodnicy. TERAZ pompuje powietrze, woda jest w chłodnicy. Sam sobie odpowiedz czy się zmieniło.
@kamilulung: Witam serdecznie. Masz gdzieś na czujnikach kontrolę prędkości wentylatora tego chłodzenia wodnego? Coś wspominasz o 2200 RPM, ale nie widzę tego na czujnikach.
Czy chłodnica jest zamocowana wyżej niż pompa, by z niej płyn przepływał do pompki, która powinna znajdować się niżej?. Może do testów jakieś chłodzenie powietrzne by dało się z tego sprzętu korzystać do czasu aż rozwiążesz problem z chłodzeniem wodnym - które w tej sytuacji jest chyba nawet gorzej się
@kamilulung: Witam serdecznie. Z ciekawości - na powyższych zdjęciach z demontażu tego chłodzenia.
Ta ilość płynu to jest całość z tego AIO 120 mm? Nie żebym coś mówił, to są jakieś zabrudzenia, które mogłyby utrudnić przepływ płynu przez finy w bloku pompki - co z resztą chyba widać, ale nie jestem pewien. Bardziej bym się zastanawiał, czego tego płynu jest tak dużo,.. - spodziewałbym się
Siemanko, od wczoraj po wymianie pasty termo na procesorze mam problem z temperaturami. CPU i5 7600k z Silentium Navis 120 Pro
Nigdy takich nie miałem, po wymianie pasty w karcie graficznej wszystko jest w porządku, a w CPU coś się, coś się zepsuło. Wystarczy, że włączę przeglądarkę i wentylator działa jak odkurzacz
źródło: image
Pobierzźródło: Bez tytułu
Pobierz@kamilulung: coś źle zrobiłeś, bez demontażu chłodzenia się nie dowiesz ¯\(ツ)/¯
źródło: image
Pobierz@kamilulung: z tych gotowców ciecz w jakiś sposób też ucieka, poruszyłeś tak że pompę zapowietrzyłeś
@kamilulung: przedtem: pompowało "wodę", bąbel powietrza był w chłodnicy. TERAZ pompuje powietrze, woda jest w chłodnicy. Sam sobie odpowiedz czy się zmieniło.
Masz gdzieś na czujnikach kontrolę prędkości wentylatora tego chłodzenia wodnego?
Coś wspominasz o 2200 RPM, ale nie widzę tego na czujnikach.
Czy chłodnica jest zamocowana wyżej niż pompa, by z niej płyn przepływał do pompki, która powinna znajdować się niżej?.
Może do testów jakieś chłodzenie powietrzne by dało się z tego sprzętu korzystać do czasu aż rozwiążesz problem z chłodzeniem wodnym - które w tej sytuacji jest chyba nawet gorzej się
Tak, chłodnica jest zamontowana u góry obudowy.
Niestety innego chłodzenia nie mam.
Wentylator działał, pompa też, przed wczorajszą wymianą dało się grać w RDR 1 na MAX ustawieniach
źródło: 20251020_211248
Pobierzźródło: 20251020_211252
PobierzZ ciekawości - na powyższych zdjęciach z demontażu tego chłodzenia.
Ta ilość płynu to jest całość z tego AIO 120 mm?
Nie żebym coś mówił, to są jakieś zabrudzenia, które mogłyby utrudnić przepływ płynu przez finy w bloku pompki - co z resztą chyba widać, ale nie jestem pewien.
Bardziej bym się zastanawiał, czego tego płynu jest tak dużo,.. - spodziewałbym się