Wpis z mikrobloga

Niestety dzisiaj moja historia ze złotem tymczasowo się kończy. Trafiła mi się możliwość zakupu nieruchomości w bardzo dobrej cenie w związku z czym sprzedałem. Dziękuję #tavex za świetną obsługę w lokalu. Transakcja poszła szybko i przyjemnie. Z racji na posiadanie każdej uncji powyżej 6 miesięcy nie muszę płacić podatku.

Takie małe podsumowanie:

Pierwsza moneta: zakup 31.01.2020 za 6452zł
Druga moneta: zakup 27.02.2021 za 6960zł
Trzecia moneta: zakup 28.06.2023 za 8177zł
Czwarta moneta: zakup 22.01.2024 za 8434zł
Piąta moneta: zakup 29.03.2024 za 9218zł

Całkowity wkład: 39241zł
Sprzedaż (zdjęcie w załączniku): 79335zł

Zysk: 40094zł

Czy jestem zadowolony? Jak najbardziej. Pewnie gdybym mógł czekać to byłoby więcej - niestety nie mogę, pewnie na czym innym zarobiłbym więcej. Mimo wszystko zrobiłbym tak samo.

#zloto #inwestycje #inwestowanie #gielda
Yerild - Niestety dzisiaj moja historia ze złotem tymczasowo się kończy. Trafiła mi s...

źródło: Zrzut ekranu 2025-10-20 200838

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 9
@gustowny_dzikus albo wybierasz przelew albo gotówkę. Ja wybrałem gotówkę, musiałem podpisać kilka dokumentów odnośnie sprzedaży oraz okazać dokument tożsamości a następnie dostałem banknoty (do wglądu było liczenie przez liczarkę). Dodatkowo na maila zostało wysłane potwierdzenie sprzedaży.
  • Odpowiedz
  • 18
złoto jeżeli jest sprzedane powyżej 6 miesięcy od zakupu nie jest objęte podatkiem od zysku

@Yerild: juz sam ten fakt sugeruje że to najlepsza inwestycja
  • Odpowiedz
  • 9
@sodnfgiuysbdguysbdngughdsn: Poszedłem po prostu do punktu @TavexPL. Sprzedałem po aktualnej cenie skupu - nie umawiałem się na wizytę. A co do podatku to podejrzewam że w razie ewentualnej kontroli czy nie wiem, wezwania do wyjaśnień itd. ja mam na każdą monetę fakturę zakupu. Płatność była online więc mam 5 faktur, sprzedałem 5 monet. Daty są powyżej 6 miesięcy, i to chyba tyle :)
  • Odpowiedz
@golomb13

ze od zyskow kapitalow place 19% od Pracy 32% podatku a od spekuly zlotem 0 xD

Jakiej spekuly? Ty chyba nie wiesz czym jest spekulacja.

Złoto fizyczne od zawsze miało 0% podatku. Przecież to jeden z głównych plusów inwestowania w nie.
  • Odpowiedz